Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Lepää rauhassa, Madiba

Marko Maunula
Blogit Americana 6.12.2013 17:24

Olin täysin väärässä Nelson Mandelasta.

Kun Etelä-Afrikka kävi vuoden 1994 presidentinvaaleihin, toivoin, että F.W. de Klerk voittaisi vaalit. Hän oli hyvä valkoinen liberaali, joka näytteli merkittävää roolia apartheidin kukistamisessa. Uskoin, ettän de Klerk olisi hyvä siirtymäkauden presidentti, joka tarjoaisi maalle hallitun siirtymisen oikeaan demokratiaan. Pelkäsin, että Nelson Mandela olisi liian radikaali. Hänen liki kolme vuosikymmentä kestänyt vankeutensa oli pakostakin katkeroittanut miehen, ja hän ymmärrettävästi haluaisi kostaa kokemansa vääryydet.

En olisi voinut olla enempää väärässä. Mandela osoittautui elinaikani parhaaksi presidentiksi ja poliittiseksi johtajaksi koko maailmassa. Hänen kykynsä anteeksiantoon ja nöyrään itsetuntoon olivat liki yli-inhimillisiä. Mandela ymmärsi, että valkoiset etelä-afrikkalaiset olivat aivan yhtä afrikkalaisia kuin hän itse, ja maan menestys vaati rotusokeaa, kaikki väestöryhmät huomioon ottavaa asennetta. Etelä-Afrikan on oltava sateenkaarivaltio, Mandela painotti jatkuvasti kansakunnalleen.

Anteeksianto on hyvää politiikkaa. Viha ja halu tasata tilit vahingoittaa kaikkia, vihaajat mukaanlukien. Hyvä esimerkki löytyy Etelä-Afrikan naapuri Zimbabwesta.

Kun valkoinen ylivalta loppui Rhodesia/Zimbabwessa, Robert Mugabe astui valtaan. Pian hän alkoi rikkomaan Lancaster House -sopimuksen henkeä ja kirjainta, kostaen valkoisille hänen ja muiden mustien afrikkalaisten kokemat vääryydet. Pian entinen eteläisen Afrikan vilja-aitta oli taloudellisesti ja kulturaalisesti raunioina. Mugabe kosti paitsi valkoisille, mutta myös mustille poliittisille vastustajilleen. Gukurahundi osoitti Mugaben brutaalin vallanhimon olevan liki rajaton.

Etelä-Afrikka on, vaikeuksistaan huolimatta, tarponut demokratian hankalaa ja mutkaista polkua. Korruptio ja rikollisuus vaivaavat maata edelleen, mutta Etelä-Afrikka tänään on huomattavasti parempi maa kuin valkoisen totalitarismin aikakaudella. Tähän mielipiteeseen yhtyvät myös pari valkoista eteläafrikkalaista ystävääni.

Kiitos elämäntyöstäsi, Madiba. Olet taivaspaikkasi ansainnut moninkertaisesti.

 

Soundtrack: Nkosi Sikelel iAfrika.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Kai olet huomioinut tässä arviossa ne ihmiset, jotka kommunistinen aktivisti Mandela toiminnallaan ilmeisesti tapatti? Mandela on uskoakseni vähemmän juhlittavissa oleva hahmo siinä missä Che Guevarakin. Rikokset ihmisyyttä vastaan ovat turhan ilmeisiä.

Vähemmän yllättäen taas joku oikeistohörhö ei ole oikein sisäistänyt Mandelan ansioita. Kyllä, hänen menneisyydestään löytyy asioita, joista ei voi olla ylpeä. Sen sijaan vankilasta vapautumisensa jälkeen hän toimi esimerkillisesti. Totuuskomissiot ovat ainoa tapa puhdistaa ilma sodan tai sen kaltaisen tilan jälkeen.