Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Lepää rauhassa, Madiba

Blogit Americana 6.12.2013 17:24
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Olin täysin väärässä Nelson Mandelasta.

Kun Etelä-Afrikka kävi vuoden 1994 presidentinvaaleihin, toivoin, että F.W. de Klerk voittaisi vaalit. Hän oli hyvä valkoinen liberaali, joka näytteli merkittävää roolia apartheidin kukistamisessa. Uskoin, ettän de Klerk olisi hyvä siirtymäkauden presidentti, joka tarjoaisi maalle hallitun siirtymisen oikeaan demokratiaan. Pelkäsin, että Nelson Mandela olisi liian radikaali. Hänen liki kolme vuosikymmentä kestänyt vankeutensa oli pakostakin katkeroittanut miehen, ja hän ymmärrettävästi haluaisi kostaa kokemansa vääryydet.

En olisi voinut olla enempää väärässä. Mandela osoittautui elinaikani parhaaksi presidentiksi ja poliittiseksi johtajaksi koko maailmassa. Hänen kykynsä anteeksiantoon ja nöyrään itsetuntoon olivat liki yli-inhimillisiä. Mandela ymmärsi, että valkoiset etelä-afrikkalaiset olivat aivan yhtä afrikkalaisia kuin hän itse, ja maan menestys vaati rotusokeaa, kaikki väestöryhmät huomioon ottavaa asennetta. Etelä-Afrikan on oltava sateenkaarivaltio, Mandela painotti jatkuvasti kansakunnalleen.

Anteeksianto on hyvää politiikkaa. Viha ja halu tasata tilit vahingoittaa kaikkia, vihaajat mukaanlukien. Hyvä esimerkki löytyy Etelä-Afrikan naapuri Zimbabwesta.

Kun valkoinen ylivalta loppui Rhodesia/Zimbabwessa, Robert Mugabe astui valtaan. Pian hän alkoi rikkomaan Lancaster House -sopimuksen henkeä ja kirjainta, kostaen valkoisille hänen ja muiden mustien afrikkalaisten kokemat vääryydet. Pian entinen eteläisen Afrikan vilja-aitta oli taloudellisesti ja kulturaalisesti raunioina. Mugabe kosti paitsi valkoisille, mutta myös mustille poliittisille vastustajilleen. Gukurahundi osoitti Mugaben brutaalin vallanhimon olevan liki rajaton.

Etelä-Afrikka on, vaikeuksistaan huolimatta, tarponut demokratian hankalaa ja mutkaista polkua. Korruptio ja rikollisuus vaivaavat maata edelleen, mutta Etelä-Afrikka tänään on huomattavasti parempi maa kuin valkoisen totalitarismin aikakaudella. Tähän mielipiteeseen yhtyvät myös pari valkoista eteläafrikkalaista ystävääni.

Kiitos elämäntyöstäsi, Madiba. Olet taivaspaikkasi ansainnut moninkertaisesti.

 

Soundtrack: Nkosi Sikelel iAfrika.