Länsirintamalta ei mitään uutta: Mar-a-Lagon ratsia ja trumpistien vastahyökkäys toistavat jo turhauttavan tuttua kaavaa

Salaisten asiakirjojen takavarikko ei jää viimeiseksi Trump-skandaaliksi. Tämä syöpä poistuu amerikkalaisesta politiikasta vasta kun republikaanit löytävät selkärangan.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Jokainen Donald Trump -skandaali noudattaa samaa, tuttua ja turhauttavaa käsikirjoitusta. Uusin paljastus Trumpin luvatta ottamista ja kotiinsa piilottamista liittovaltion asiakirjoista tarjoaa kärjekkään esimerkin.

Kun Trump hävisi vaalit ja lähti kotiinsa Mar-a-Lagoon, hän, syystä tai toisesta, piti laittomasti hallussaan laatikkokaupalla asiakirjoja. Viranomaiset hakivat jo aiemmin leijonanosan papereista takaisin, mutta Trumpin tiimi ei luovuttanut kaikkia hallussaan olleita materiaaleja vaan valehteli asiasta.

Liittovaltion viranomaiset uskoivat jäljellä olevan aineiston sisältäneen mahdollisesti riskialtista informaatiota. Tuomari antoi FBI:lle luvan kotietsintään. Siinä viranomaiset löysivät lisämateriaalia Mar-a-Lagosta – mukaan lukien erittäin salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja.

Faktat ovat selvät. Myös Trumpin totuusallergia ja piittaamattomuus laista ja säädöksistä ovat yleisessä tiedossa. Siitä huolimatta toimittajien tiedonkeruu ehti tuskin alkaa, kun poliittiset osapuolet olivat jo kaivaneet poteronsa tuttuihin asemiin.