Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Lance Armstrong sekä Amerikan ja Euroopan ero

Blogit Americana 31.5.2011 18:16
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tapaus Lance Armstrong kertoo paitsi pyöräilyn surkeasta dopingtilanteesta, mutta myös Euroopan ja Yhdysvaltojen molemminpuolisista ennakkoluuloista.

Benjamin Wallace-Wills julkaisi The New Republicissa erinomaisen jutun Lance Armstrongin jatkuvasti kasvavista doping-epäilyistä. Juttu kasvaa myös laajemmaksi analyysiksi amerikkalaisten omakuvasta sekä vahvasta uskomuksesta omaan poikkeuksellisuuteensa.

Armstrongin ura teki pilkkaa eurooppalaisten rakastamasta maantiepyöräilystä. Teksasin ihmemiehen saavutukset alppitaipaleilla olivat liki yli-inhimillisiä. Armstrong sekä hänen tukiryhmänsä vakuuttivat epäuskoisille eurooppalaisille valmennusohjelmiensa ylivertaisuutta, tuulitunneleineen sekä tieteellisene treenausmetodeineen. Lajiylpeille eurooppalaisille ajatus amerikkalaisista opettamassa heille pyöräilyn saloja oli mahdoton sulattaa, ja varsinkin ranskalaiset ryhtyivät nopeasti epäilemään amerikkalaisia dopingista.

Vuosien saatossa epäilyt Armstrongin douppaamisesta vahvistuivat, mutta vasta kuluvan vuoden saatossa ovat myös amerikkalaiset osallistuneet syyttäjien kuoroon, kiitos jatkuvien paljastusten sekä varsinking 60 Minutesajankohtaisohjelman raportoinnin.

Amerikkalaisten oli vaikea uskoa tietoja Armstrongin douppaamisesta, sillä kuten Wallace-Wills sanoo, ”me olemme operoineet viime vuosikymmentä leimanneen kansallisen taipumuksemme-samanaikaisesti kauniin ja sairaan-mukaisesti: me haluamme uskoa vuorenvarmasti tarinoihin, jotka ovat selvästikin liian hyviä ollakseen totta.”

Tapaus Armstrong osoittaa todeksi eurooppalaisten ja amerikkalaisten puolitarkan mielikuvan toisistaan, Wallace-Wills sanoo: ”Amerikkalaiset osoittivat totuudenmukaisesti eurooppalaisen virkaintoilun ja pakkomielteenomaisen huomion vanhentuneisiin sääntöihin, jotka ovat vieraantuneet alkuperäisestä moraalisesta tarkoituksestaan. Eurooppalaiset ovat tarkasti osoittaneet amerikkalaisten uskon omaan poikkeuksellisuuteensa sekä vakaumukseen, että säännöt eivät aina päde heihin.”

Soundtrack: Kraftwerk, Tour de France.

PS. Vanha valitus, mutta mutta linkattua juttua lukiessa tuli taas mieleen vanha toive: missä viipyy saman tason analyyttinen, tulosten yläpuolelle nouseva suomalainen urheilujournalismi?