Laman pitkät jäljet

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

The Atlantic -laatulehden tuore artikkeli, ”Miten työttömyyden aikakausi tulee muuttamaan Yhdysvaltoja,” esittelee pelottavan vision laman pitkäaikaisvaikutuksista amerikkalaisten miesten ja perheiden psyykeisiin.

Nykyinen lama ja amerikkalaisittain historiallisen korkea sekä sitkeä työttömyys tulevat arpeuttamaan miltei kokonaisen sukupolven, toimittaja Don Peck uskoo. Aikaisemmat lamat ovat osoittaneet, että varsinkin miehet kantavat työttömyyden ja laman traumoja vuosikymmenten ajan.

1930-luvun suuren laman kokeneet miehet kärsivät alistuneesta asenteesta ja huonosta itsetunnosta usein hautaan saakka. Jopa amerikkalaisten Gen X -kasvattien ajelehtiva, apaattinen maailmankatsomus on kytköksissä heidän nuoruusvuosiensa 1980-luvun huonoon taloustilanteeseen, Peck uskoo.

Jopa ne onnekkaat juuri valmistuneet, jotka löytävät nopeasti töitä tuntevat laman jäljet. He joutuvat aloittamaan-ja usein jopa lopettamaan-uransa pienemmällä tilipussilla kuin lihavina vuosina työmarkkinoille saapuneet nuorukaiset.

Vaikka puolisot ymmärtävät taloudelliset realiteetit, aviomiesten työttömyys koettelee perheitä kovalla kädellä. Yleisistä tasa-arvoa julistavista lausunnoista huolimatta suurin osa naisista odottaa edelleen miehen tuovan taloon tuhteja tilipusseja. Avioerojen lukumäärä tulee nousemaan liki väistämättä.

Amerikkalainen lamaa kuvaava sana depression on poikkeuksellisen osuva. Kuten jokainen syvän depression läpikäynyt henkilö voi kertoa, siitä toipuminen on vaikeaa, kestää kauan, ja joskus jättää pysyvät jäljet. Laman selkä on jo mahdollisesti taittunut, mutta mittava työttömyys tulee jatkumaan vielä vuosia. Ja työttömyyden vaikutukset vielä kauemmin.

Soundtrack: Nick Drake, Pink Moon.