Lama tuntuu yliopistoissa

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Lama on iskenyt rajusti amerikkalaiseen koulutukseen. Maan tasokas valtionyliopistojärjestelmä on vaarassa, ainakin lyhytnäköisissä osavaltioissa.

Laman aikana on helppo muistaa, että Yhdysvallat on todellakin liittovaltio. Osavaltioiden reaktiot lamaan heittelehtivät rajusti valtioiden polittisen kulttuurin, lainsäädäntöjen, sekä valtapuolueiden myötä.

Useimpien osavaltioiden lait vaativat tasapainoitettua budjettia. Kun laman myötä verotulot supistuvat, valtioiden budjetit ja operaatiot kokevat juustohöylän armottoman voiman.

Leikkaukset tuntuvat kipeästi opetussektorilla ja erityisesti yliopistoissa.

Lukuisat valtionyliopistot taistelevat pahojen budjettileikkausten kanssa. Nousevat lukukausimaksut ja muut taksat, palkkojen- ja tutkimusbudjettien leikkaukset, sekä jopa kokonaisten tiedekuntien karsimiset ovat satojen yliopistojen arkipäivää.

Oma työnantajani, Clayton State University, osa Georgian osavaltion valtionyliopisto-systeemiä, on kärsinyt yhteensä noin 10 prosentin leikkaukset kahden viime vuoden aikana. Yksi tiedekunta pistettiin kiinni, palkankorotukset on peruttu, ja henkilöstöä on karsittu niin hallinnossa kuin professoripuolellakin. Kaikki matkustus on pistetty jäihin, hankaloittaen tutkimustyötä sekä akateemista kanssakäymistä huomattavasti.

Yliopistojen johto on vaikeassa saumassa. Nuoret ja lahjakkaat tutkijat lukevat alan työpaikkailmoituksia, etsien virkoja paremmin rahoitetuista yliopistoista. Henkilöstön sitoutuminen yliopistoon kärsivät, johtaen helposti irtisanoutumisten aaltoon kun työmarkkinat piristyvät. Yliopistojen perustehtävät, eli tasokas opetus ja tutkimus, ovat budjettileikkausten vakavimmat uhri.

Vuoden säästöt luovat helposti vuosikausien vahingon. Mikäli lama jatkuu kauan ja talouden juustohöylä jatkaa työtään, kuilu eri valtioiden yliopistojärjestelmien välillä kasvaa. Tämä olisi suuri vahinko esimerkiksi Georgialle, jonka nopeasti parantuva yliopistolaitos on ollut eräs osavaltion talouskasvun vahvimpia mahdollistajia.

Soundtrack: James Brown, Don’t Be a Dropout.