Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Laiva on lastattu ehdokkailla

Blogit Americana 10.6.2015 10:15
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanien ehdokaslista alkaa täyttyä. Muutama varteenotettava presidentti-toiveikas panttaa vielä ilmoittautumistaan kisaan, mutta on vain ajan kysymys koska Scott Walker, Jeb Bush ja Chris Christie, Bobby Jindal ja Donald Trump virallistavat ehdokkuutensa.

Ehdokkaiden runsas määrä kertoo republikaanisen puolueen etsikkoajasta. Puolue on hyvä voittamaan vaaleja, mutta sen linja ja hallinto-ideologia ovat parhaillaan hieman hakusessa. Ennakkovaalien äänestäjät valitsevat puolueensa presidenttiehdokkaan, mutta he myös määrittelevät republikaanien linjan lähitulevaisuudessa.

Isosta ehdokasjoukosta löytyy niin sosiaalisia konservatiiveja kuin libertaarikin. Wall Street -establishmentillä on muutama ehdokas, kuten myös lähiöiden vihaisilla teekutsu-komppaajilla. Ainoastaan vanhakantaiset, maltilliset Rockefeller-republikaanit ovat ilman ehdokastaan, vaikkakin Jeb Bush ja Chris Christie ovat heitä lähellä.

Ohessa lyhyt summaus eri republikaaniehdokkaiden keskeisistä ideoista. Listasta löytyvät niin viralliset kuin pian ehdokkuutensa julistavat kandidaatitkin.

Rand Paul

Puolueen libertaari-siiven ehdokas. Jakaa Ron-isän ideologian, mutta Rand on parempi politiikko. Hän on yrittänyt tehdä itsestään hyväksyttävän puolueen haukka-siivelle perumalla puheitaan armeijan rahoituksen leikkaamisesta. Ulkopoliittisesti hän on yrittänyt pitää vaistonvaraista isolationismiaan piilossa. Miehellä on taiteilemista pitääkseen kiinni libertaari-idealisteista samalla, kun hän yrittää kaapata armeija ja kirkko -republikaaneja.

Jeb Bush

Republikaanisen Wall Street -establishmentin suosikki. Erinomaisesti verkostoitunut, poliittisesti taitava ja rahan keräämisessä tehokas kandidaatti. Hyvä hallintomies vetoaa puolueen maltillisiin, taloudesta ja vanhanaikaisista konservatiivisista arvoista kiinnostuneisiin äänestäjiin. Sukunimestä on hyötyä rahankeruussa, mutta suurta haittaa puolueen radikaalien aktivistien parissa.

Mike Huckabee

Evankelisen arvokonservatiivisen siiven mies. Baptisti-papin ja Arkansasin entisen kuvernöörin viimeisin kirja oli God, Guns, Grits, and Gravy. Titteli kiteyttää Huckabeen arvomaailman melko ytimekkäästi. Ihmisenä Huckabee on erittäin pidetty (huonoja homofobisia vitsejä lukuunottamatta), ja hän saanee enemmän mediahuomiota kuin poliittinen painoarvo edellyttäisi. Vahva ehdokas osissa Etelää.

Rick Santorum

Tiukkahuulinen, huumorintajuton ja katolinen versio Huckabeesta, haukkamaisella ulkopolitiikalla ryyditettynä. Miehen kampanja hiipunee aikaisin, ellei sitten upporikkaan arvokonservatiivi Foster Friessin rahallinen tuki pidä häntä mukana pelissä.

Carly Fiorina

Hewlett-Packardin entinen johtaja ei ole vakavasti otettava ehdokas. Liike-elämässä uransa tehnyt, poliittisesti liki täysin kokematon Fiorina lienee kisassa mukana varapresidentti-nimityksen jahdissa. Hänen edustamansa aggressiivinen anti-Hillary linja viittaa myös haaveisiin paikasta kakkosnaiseksi.

Ted Cruz

Teekutsulaisten suosikki. Kiistattoman älykäs, vastakkainasetteluun ja liberaalien demonisointiin keskittynyt känkkäränkkä-politiikko. Taitava manipuloimaan ja kanavoimaan valkoisten lähiökonservatiivien raivoa, mutta rakentavan politiikan tekemisessä olisi vielä opittavaa.

Lindsay Graham

Etelä-Carolinan senaattori ja ulkopoliittinen super-haukka on kuin nuori, Etelän murretta puhuva John McCain, jonka kampanja keskittyy turvallisuuskysymyksiin. Usko sotaisaan ulkopolitiikkaan ei uponne amerikkalaisiin äänestäjiin tänään yhtä hyvin kuin 2000-luvun alussa. Naimattomuus ja huhut homoseksuaalisuudesta vaikeuttavat kampanjointia sosiaalisten konservatiivien parissa.

Ben Carson

Afroamerikkalaisesta aivokirurgista on tulossa näiden esivaalien Herman Cain. Poliittisesti kokematon, arvokonservatiivinen ja uskonnollinen mies on poliittisesti tabula rasa, jonka elämäntarinan toistamiseen keskittynyt kampanjointi ja muut lausunnot kuulostavat enemmän motivointi-ekspertin ja radiopersoonallisuuden puheilta kuin politiikon pohdiskeluilta.

Marco Rubio

Nuori floridalainen on mukana lähinnä tekemässä itseään tunnetuksi tulevaisuutta varten. Hyvä esiintyjä. Nuoresta iästään ja imagostaan huolimatta poliittisesti vanhakantainen republikaani. Sosiaalisesti konservatiivinen, ulkopoliittisesti haukka.

Chris Christie

Pari vuotta sitten Christie oli hyvissä asemissa republikaanien establishmentin ehdokkaaksi, mutta herkkänahkaisuus ja henkilökohtaisuuksiin menevät keskustelut ovat syöneet miehen suosiota. New Jerseyn kuvernöörin asenne toimii kotiosavaltiossa, mutta Etelässä ja Keskilännessä ihmiset haluavat loukata vastapuolta kohteliaammin.

Scott Walker

Perinteisesti demokraattisen Wisconsinin republikaaninen kuvernööri on kovanyrkkinen politiikko. Hän pyrkii vetoamaan perinteisiin ay-liikettä, intellektuelleja ja muita eliittejä inhoaviin kokoliha-republikaaneihin. Aggressiivinen uho saattaa toimia esivaaleissa, mutta on vaikea kaupattava koko kansakunnalle.

Rick Perry

Yhtenäisyyteen, omenapiirakkaan ja Amerikkaan vetoava Texasin ex-kuvernööri on rakentanut itsestään uutta George W. Bushia. Siinä missä Ivy League -koulutettu Bush pitkälle näytteli Texasin suorapuheista isäntämiestä, Perry on ”real deal.” Vuoden 2012 kampanja loppui vingahtamalla, ja Perryllä on vielä vaikeuksia vakuuttaa amerikkalaiset, että hän osaa kävellä ja jauhaa purkkaa samanaikaisesti.

Bobby Jindal

Louisianan kuvernööri on kiistattoman älykäs ja luonnontieteissä korkeakoulutettu mies, joka näyttelee itseään tyhmempää politiikkoa televisiossa. Intialaista sukuperää olevan Jindalin ongelma on epäaitous. Hän vaikuttaa liian kunnianhimoiselta ja opportunistilta. Liian ahkera kampanjointi on saanut monet republikaanit vierastamaan hänen yli-innokkuuttaan, ja jatkuva reissaaminen on myös vahingoittanut suosiota kotona Louisianassa.

Donald Trump

Narsistinen sirkuspelle, joka käyttää republikaanien esivaalikampanjaa lähinnä henkilökohtaisena markkinointityökaluna. Miespuolinen Sarah Palin. Ei mahdollisuuksia.

Soundtrack: Randy Newman, Jolly Coppers on Parade