Lähiöiden kriisi

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kun modernit amerikkalaiset massalähiöt syntyivät Toisen maailmansodan jälkeen, niiden piti olla turvallisia, vauraita, hyvien koulujen ja korkealaatuisen elämän keskuksia. Näin olikin aikansa, mutta ratas on pyörähtämässä. Lähiöiden alamäki on tänään jyrkkä.

Vanha historiallinen teesi sanoo, että mitä avoimempi yhteisö on, sitä paremmin se menestyy. Tiede, taide, talous, kulttuuri ja muut hyvän elämän indikaattorit kukoistavat avoimissa ja monien erilaisten ihmisten kansoittamissa kaupungeissa ja valtioissa.

Monikansallinen antiikin Rooma valloitti kreikkalaiset, etnisesti sulkeutuneet kaupunkivaltiot. Kiinan esimodernilla kaudella alkanut alamäki jyrkkeni, kun maa sulkeutui ulkomaalaisilta. Kirjavat liittoutuneet kukistivat rasistisen Natsi-Saksan. Avoimuus on paitsi hyväksi taloudelle, mutta maiden turvallisuuspoliittiselle asemalle ja diplomatialle. Yhdysvaltojen nousu supervallaksi 1900-luvulla on pitkälti avoimen siirtolaisuuden ansiota.

Avoimuus hyödyntää myös yhteisöllisella tasolla. Yhdysvaltain dynaamisimmat ja luovimmat alueet löytyvät kaupungeista. New York, San Francisco, Boston, Chicago, Seattle sekä muut pohjoisen tai lännen liberaalit suurkaupungit puksuttavat eteenpäin, kaikista pastoraalikonservatiivien manauksista huolimatta.

Uudet tutkimukset osoittavat, että amerikkalainen unelma elää tänään kaupungeissa. Maan sosiaalinen liikkuvuus on hidastunut huomattavasti, mutta kaupungit ovat pärjänneet viime vuosikymmenen kuluessa huomattavasti paremmin kuin maaseutu tai lähiöt.

Mistä lähiöiden kriisi johtuu? Syyt löytyvät sekä taloudesta että kulttuurista.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana energiakustannukset ovat nousseet radikaalisti. Tammikuussa 2000 gallona bensaa maksoi Yhdysvalloissa keskimäärin 1.28 dollaria. Tänään gallona maksaa 3.68 dollaria. Halvimmillani muistan tankanneeni autoni noin 90 centillä per gallona, ja kalliimmillaan bensa maksoi reilut neljä dollaria gallonalta. Polttoainekustannusten noin kolminkertaistuminen tuntuu lompakoissa, ja nuoret perheet etsivät ensimmäisiä asuntojaan yhä lähempää keskustan työpaikkojaan. Lähiöt ikääntyvät nopeasti ja muuttuvat samalla yhä homogeenisemmiksi.

Kulturaaliset tekijät vaikuttavat vähintään yhtä paljon. Rasismi liittyy olennaisesti amerikkalaisten omakotitalo-lähiöiden syntyhistoriaan, kun valkoiset pakenivat rotuerottelun loppua lähiöihin. Sukupolvi X sekä heidän seuraajansa eivät ole läheskään yhtä rasistisia kuin heidän vanhempansa. He haluavat asua vanhempiensa alueita kirjavimmissa sekä dynaamisimmissa naapurustoissa. Oma ystävä- ja kollegapiirini on täynnä kolkyt/nelkytjarisat-kavereita, jotka puhuvat lapsuusvuosiensa lähiöistä kuin kulturaalisesta vankileirien saaristosta. Idylli vauraista ja turvallisista lähiöistä murentui jo 1970-80 luvuilla, ja lähiöistä tuli ostoskeskus-elämäntavan, keskiluokkaisten huumeongelmien sekä kulturaalisen tylsistymisen tyyssijoja. Nyt nuoret aikuiset haluavat museoita, kahviloita, katuelämää sekä kulttuuria.

Amerikkalainen kulttuuri ja elämäntapa on dynaaminen ja nopeasti muuttuva konsepti. Lähiöt ovat historiallisesti ajateltuna poikkeuksellinen ilmiö. Nyt amerikkalaiset ovat palaamassa asumaan lähemmäksi työpaikkojaan sekä toisiaan. Yhdysvaltain taloudellinen, kulturaalinen sekä poliittinen tulevaisuus on palannut kaupunkeihin.

Soundtrack: Lovin’ Spoonful, Summer in the City.