Kuuntele Trumpia kuin huoltoaseman kahvikerhoa

Myös median pitäisi sivuuttaa presidentin kohkaamiset kevyin kommentein.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vappuviikonloppuna presidentti Donald Trump antoi tukun lausuntoja, joita on vaikea tarkastella ilman typertynyttä hämmennystä.

Trump kutsui Filippiinien presidentti Rodrigo Duterten vierailulle Valkoiseen taloon. Duterte on kehoittanut filippiiniläisiä poliiseja ja kansalaisia ottamaan oikeuden omiin käsiinsä sekä tappamaan huumekauppiaita.

On täysin oikeutettua kysyä, josko yllättävä kutsu liittyy jollain tavalla uuteen Trump Tower -rakennukseen Manilassa? Rakennus valmistuu myöhemmin tänä vuonna.

Seuraavaksi Trump sanoi, että ”hänelle olisi kunnia” tavata Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un, ”mikäli olosuhteet olisivat oikeat.” Yllättävä lausunto tuli vain pari päivää sen jälkeen kun Trump oli pelotellut sodan mahdollisuudella Pohjois-Koreaa vastaan.

Viikonlopun huipennukseksi Trump puolusti presidentti Andrew Jacksonia tavalla, joka osoitti hänen tietämättömyytensä maansa historiasta. Jackson oli luonteeltaan lähinnä psykopaattinen, ja hän määräsi intiaanien maiden laittoman varastamisen ja asukkaiden joukkokarkoituksen. Trump kutsui häntä mieheksi, jolla oli ”iso sydän”.