Kun Obama katsoo maailmaa, mitä hän näkee?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

The Atlanticin piiiiitkä juttu presidentti Barack Obaman ulkopoliittisesta ajattelusta on lukemisen väärtti.

Jeffrey Goldberg sai haastateltavaksi presidentin, joka selvästi haluaa käyttää juttua ulkopoliittisen testamenttinsa rakentamiseksi.

Jutusta tulee selväksi, että Obama on hieman vastentahtoisesti hyväksynyt ajatuksen Yhdysvaltojen korvaamattomuudesta maailmanpolitiikassa. Noustuaan Valkoiseen taloon Obama nopeasti turhautui turvallisuuspoliittisiin ”vapaamatkustajiin”.

Monet eurooppalaiset ja Lähi-idän valtiot olivat kriisitilanteissa tottuneet ”pitämään Yhdysvaltojen takkia kun me hoidamme, omasta aloitteestamme, tappelun”, Obama sanoi. Libyan kriisin yhteydessä Obama teki selväksi muun muassa Ranskalle ja Iso-Britannialle, että heidän on otettava laajempi vastuu operaatioista. Hiljattain Obama painosti David Cameronia nostamaan Britannian puolustusbudjetin kahteen prosenttiin kansantuotteesta.

Mitä Eurooppaan tulee, Obama ei ole hylännyt maanosaa tai liuennut velvotteistaan. Silti hän vaatii eurooppalaisia ottamaan aktiivisemman roolin oman naapurustonsa turvallisuudesta. ”Takinpitäjän” rooli ei ole kylliksi.