Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kun Obama katsoo maailmaa, mitä hän näkee?

Blogit Americana 28.3.2016 12:30
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

The Atlanticin piiiiitkä juttu presidentti Barack Obaman ulkopoliittisesta ajattelusta on lukemisen väärtti.

Jeffrey Goldberg sai haastateltavaksi presidentin, joka selvästi haluaa käyttää juttua ulkopoliittisen testamenttinsa rakentamiseksi.

Jutusta tulee selväksi, että Obama on hieman vastentahtoisesti hyväksynyt ajatuksen Yhdysvaltojen korvaamattomuudesta maailmanpolitiikassa. Noustuaan Valkoiseen taloon Obama nopeasti turhautui turvallisuuspoliittisiin ”vapaamatkustajiin”.

Monet eurooppalaiset ja Lähi-idän valtiot olivat kriisitilanteissa tottuneet ”pitämään Yhdysvaltojen takkia kun me hoidamme, omasta aloitteestamme, tappelun”, Obama sanoi. Libyan kriisin yhteydessä Obama teki selväksi muun muassa Ranskalle ja Iso-Britannialle, että heidän on otettava laajempi vastuu operaatioista. Hiljattain Obama painosti David Cameronia nostamaan Britannian puolustusbudjetin kahteen prosenttiin kansantuotteesta.

Mitä Eurooppaan tulee, Obama ei ole hylännyt maanosaa tai liuennut velvotteistaan. Silti hän vaatii eurooppalaisia ottamaan aktiivisemman roolin oman naapurustonsa turvallisuudesta. ”Takinpitäjän” rooli ei ole kylliksi.

Obama on osoittautunut valmiiksi rikkomaan totuttuja ulkopoliittisia olettamuksia. Hän on yksityisesti kysellyt Yhdysvaltojen liittolaissuhteiden mielekkyyttä: miksi Saudi-Arabia ja Pakistan ovat jollain tavoin Yhdysvaltojen liittolaisia ja Kuuba vihamielinen valtio? Edelliset eivät ole aina toimineet kuten kavereiden pitäisi. Obama on ollut suorasanainen kritisoidessaan varsinkin Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta.

 

Terrorismista Obama on tietoisesti harrastanut erittäin viileää retoriikkaa. Jokainen varomaton ilmaisu tai julkinen säikähtäminen terroristien teoista voi puskea amerikkalaisen yhteiskunnan ylireaktioon. Vaikka terrori on vakava ongelma, Obama yrittää muistuttaa, että auto-onnettomuudet, käsiaseet ja kylpyammeessa kaatumiset tappavat silti vuosittain huomattavasti enemmän amerikkalaisia.

Terrorismi on Obamalle vaarallinen riesa. Hän ei usko sen olevan eksistentialistinen uhka Yhdysvalloille. Toisaalta, ellei Isisiä saada kuriin, se lisää Lähi-idän kaaosta entisestään, luoden miljoonia uusia pakolaisia, jotka muodostavat vakavan uhan Euroopan vakaudelle.

Obama uskoo, että Eurooppa on elintärkeä vakauttaja koko maailmalle. Silti hän haluaa Euroopan pitävän entistä enemmän huolta omasta puolustuksestaan, sillä Obaman näkökulmasta Yhdysvaltojen taloudellinen tulevaisuus keskittyy yhä läheisempään yhteistyöhön Aasian kanssa.

Havaijilla syntynyt ja kasvanut presidentti, joka myös asui Indonesiassa neljä vuotta, on näkökulmiltaan Tyynenmeren mies. Kun Obama katsoo maailmaa, hän katsoo ennen kaikkea Itä-Aasiaa.

Tulevaisuudessa Yhdysvaltojen talouspolitiikan – ja siten myös turvallisuuden – painopiste siirtyy yhä enemmän itään. Kasvava omavaraisuus energian suhteen mahdollistaa Yhdysvaltojen irtautumisen Lähi-idästä. Kasvunumeroiden ja potentiaalin valossa keskittyminen Aasiaan on looginen valinta.

 

Soundtrack: Wilco, I Am Trying to Break Your Heart