Kun jenkit oikeasti menevät kotiin, miljoonat pettyvät – Kurdeista tuli Trumpin eristäytymispolitiikan uhreja

Viime viikkojen merkittävin uutinen Yhdysvaltain politiikassa on Trumpin Turkin kurdien vastaiselle sotilasoperaatiolle antama siunaus.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Valtakunnanoikeus-sirkus sikseen, viime viikon vakavin poliittinen uutinen Valkoisesta talosta koskee Turkkia ja kurdeja.

Puhelinkeskustelussa Turkin presidentti Resep Tayyip Erdoganin kanssa presidentti Donald Trump hyväksyi Erdoganin aikomukset iskeä kurdien hallitsemille alueille.

Yhdysvallat on ryhtynyt vetämään tarkkailijoitaan kurdien hallitsemalta alueelta. Amerikkalaiset sotilaat eivät osallistu Turkin toimintaan millään muotoa, vaan seuraavat tapahtumia sivusta.

Trumpin tuki Erdoganin strategialle edustaa dramaattista suunnanmuutosta Yhdysvaltojen politiikassa. Pentagonin sotilasjohto ei ole mielissään päätöksestä. Päätös on myös herättänyt harvinaisen kovasanaisia kommentteja presidentin republikaanitukijoilta.

Etelä-Carolinan senaattori Lindsay Graham tuomitsi Trumpin päätöksen ja kutsui sitä ”katastrofin siemeniksi.” Hän pelkää Yhdysvaltojen linjanmuutoksen edesauttavan Isisin uutta vahvistumista. Isisin vastaisen sodan liittolaisten ja aseveljien, hylkääminen on Grahamin mukaan ”tahra Yhdysvaltain kunniassa.”