Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kulttuuriväen kapinakirje: Amerikkalaiset intellektuellit pelkäävät avoimen keskustelun katoamista

Suvaitsemattomat fasismin ja taistolaisuuden airueet ovat aina olleet keskuudessamme, mutta sosiaalinen media on antanut heille aiempaa kuuluvamman megafonin.
Blogit Americana 9.7.2020 21:20
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Heinäkuun 7. päivänä 153 merkittävää amerikkalaista intellektuellia, kulttuurihahmoa ja taiteilijaa julkaisi avointa keskustelua puolustavan kirjeen Harper’s Magazine –lehden sivustolla.

Allekirjoittavat protestoivat informaation ja ajatusten vapaan liikkuvuuden rajoituksia. Suvaitsemattomuus erilaisia ajatuksia kohtaan, toisinajattelijoiden solvaaminen ja monimutkaisten yhteiskunnallisten kysymysten tiivistäminen yksisilmäisiksi moraalisiksi lausunnoiksi huolestuttavat kulttuuriväkeä.

Tiede ja taide tarvitsevat ilmapiirin, joka sallii kokeilun, riskinoton ja jopa virheet, sanovat allekirjoittaneet. Kulttuuri jossa yksi poikittainen tviittaus, huonosti valittu sanamuoto tai lapsus saattaa johtaa potkuihin tai poissulkemiseen ei ruoki avointa keskustelua: ”Me tarvitsemme mahdollisuuden hyvistä motiiveista ponnistavien ihmisten debattia ilman pelkoa potkuista.”