Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kukkaa huuleen ja äänestyskoppiin!

Blogit Americana 1.11.2010 15:10
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Eräs huomisten vaalien kiinnostavimmista ja mahdollisesti laajavaikutteisimmista äänestyksistä käydään Kaliforniassa. Osavaltio päättää kansanäänestyksessä marijuanan laillistamisesta.

Kuten arvata saattaa, kampanja on ollut tunteellinen. Marijuana-aktivistit ovat propagoineet vahvasti laillistamisen puolesta, painottaen paitsi marijuanan terveys- ja virkistysvaikutuksia, mutta myös laillisen ja verotettavan marijuanan positiivista vaikutusta talouskriisissä kiikkuvan Kalifornian budjettiin.

Kampanjaa käydään myös televisiossa. Marijuanan laillistamista ajava TV-mainos on herättänyt keskustelua, ja jopa liberaalissa Kaliforniassa jotkut kanavat ovat kieltäytyneet lähettämästä mainosta.

Laillistamisen vahvimmat vastustajat löytyvät paitsi konservatiivipiireistä, mutta myös marijuana-maajussien piiristä. Humboldtin piirikunnan marijuanan kasvattajat ovat aktiivisesti kampanjoineet laillistamista vastaan. Kieltolaki pitää hinnat korkealla sekä estää isojen korporaatioiden tulon markkinoille.

Marijuanan laillistaminen olisi käytännössä realiteettien tunnustamista. Pilven polttajien on erittäin vaikeaa tulla pidätetyksi Kaliforniassa, kuten tämä World Seriesista raportoimaan saapunut teksasilaistoimittaja Newy Scruggs sekä Texas Rangersin keskikenttämies Josh Hamilton havaitsivat.

Terveystietoisten liberaalien täyttämässä osavaltiossa on marijuanan polttamisessa vähemmän stigmaa kuin tupakoinnissa. Koomikko Zach Galifianakis poltti viikonloppuna jointin suorassa televisiolähetyksessä, eikä silti tullut pidätetyksi.

Voittaako laillinen marijuana? Gallupien mukaan kisa on tiukka. Olisi ironian huippu, jos laki kaatuisi marijuanan kasvattajien kampanjoinnin takia.

Soundtrack: The Vines, Mary Jane.