Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Kuka voitti väittelyt?

Marko Maunula
Blogit Americana 23.2.2012 19:07

Republikaanien esivaalien väittelyt ovat nyt todennäköisesti ohi. Mitä me niistä opimme?

Muutamat viime väittelyt ovat sortuneet tinkaamiseksi kahden senhetkisen gallup-johtajan välillä, antaen muille mahdollisuuden esitellä itsensä tappelun yläpuolella pysyttelevänä valtiomiehenä. Eilisen väittelyn taistelupari oli Rick Santorum ja Mitt Romney, ja varsinkin Newt Gingrich vaikutti liki valtiomiesmäiseltä ”eipäs-juupas” tinkaajien rinnalla.

Esivaalien selvin havainto on, että republikaaneilla ei ole hyvää ehdokasta. Jatkuva tappelu sekä pikkumaisuudet ovat haavoittaneet kaikkia ehdokkaita. Rick Santorumin maailmankuva on  pelottava tai vieras noin 80 prosentille potentiaalisista äänestäjistä. Mitt Romney on sekoitus temperamenttista yritysjohtajaa ja elitistiä, jonka yritykset vaikuttaa kansanmieheltä ovat lähinnä nolostuttavan koomisia. Newt Gingrich on huonolla henkilöhistorialla varustettu eilisen suuruus, joka maalailee maapalloa suuremmalla pensselillä. Ron Paul sytyttää ainoastaan idealistit.

Republikaanit eivät ole kypsiä palaamaan hallintovaltaan. Ron Paulia lukuunottamatta jokaisen ehdokkaan talousohjelmat lupaavat leikkauksia sekä veroihin että valtion kulutukseen, ja jokaisen tarjoama yhtälö ainoastaan pahentaisi valtion budjettivajetta ja velkaantumista.

Ron Paulia (jälleen) lukuunottamatta jokainen ehdokas vannoo sotaisan ulkopolitiikan ja vahvan armeijan nimiin. Irakin opetukset ovat unohtuneet täydellisesti. Santorum, Romney, ja Gingrich olivat liki yksimielisiä sotaisissa Iran-kannoissaan.

Debatit ovat nyt todennäköisesti ohi, sillä kaikki ehdokkaista eivät ole suostuneet tuleviin koitoksiin. Tämä on hyvä uutinen Mitt Romneylle, sillä hänellä on varaa mainostaa televisiossa kilpakumppaneitaan enemmän. Romney on edelleen republikaanien suosikki, mutta hänen voittonsa ei ole kirkossa kuulutettu. Pahoista lapsuksistaan tunnettu mies on kykeneväinen itsetuhoon.

Väittelykierroksen suurin voittaja on presidentti Barack Obama. Republikaanien keskinäinen taistelu on ryvettänyt jokaisen ehdokkaista, ja väittelyt ovat tuottaneet runsaasti harkitsemattomia lausuntoja sekä kyseenalaisia heittoja, jotka tulevat vuorenvarmasti päätymään demokraattien vaalimainoksiin. Elleivät eurooppalaiset sählää ja torpedoi globaalia talouden toipumista, Obama valitaan uudelleen turvallisella marginaalilla.

Soundtrack: John Sebastian, Welcome Back.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Romney pahoista lapsuksistaan tunnettu? Onhan noita viime kuissa muutama tullut, mutta luulen että ne eivät ole kyllä häntä vielä määrittäneet. (vertaa Rick Perryn ja Herman Cainin kommellukset kommenteissaan).
Tärkein jäi kolumnista puuttumaan: Romney sai selvähkön osavoiton Santorumista eilisessä väittelyssä ja luulen että se voi merkitä hänelle Arizonan ja Michiganin voittoja ensi tiistaina, jotka muuten olisivat olleet vähintäänkin täpäriä.

DuPont, en kyllä näe Romneyn mahdollisten uusienkaan lapsusten suistavan häntä (’Corporations are people, too’ ja ’I like to fire people’ ovat aiempia mokia). Eiköhän miehen presidenttimahdollisuudet paljon ennemmin kaadu hänen yleiseen kankeuteensa ja vaikeuksiinsa olla kansanmies tai tulla lähelle työläiskansanosaa.

ja vielä Maunula: Romneyko on temperamenttinen? Vaikea keksiä sanaa joka vähemmän kuvaisi Romneya, joka on nimenomaan metodinen ja analyyttinen (viaksi asti =).

”Ron Paulia lukuunottamatta jokaisen ehdokkaan talousohjelmat lupaavat leikkauksia sekä veroihin että valtion kulutukseen”

Eikös Ron Paulin ohjelma nimenomaan lupaa erityisen suuria leikkauksia kulutukseen ja verotukseen.

samooja: Romney on temperamenttinen kuin mikä. Se vain ei näy kovinkaan usein hänen julkisessa olemuksessaan.

Oheisesta The New Republicin artikkelista Romneyn ei niin tunnettua tulista luonnetta käsitellään mainiolla tavalla.

http://www.tnr.com/article/politics/magazine/97756/mitt-romney-anger-lmfao

Joka tapauksessa Rick Santorumilla on mahdollisuus pelastaa yhdysvaltalaiset varmalta helvetiltä. Jos hän voittaa GOPin esivaalit, niin Barack Obama jatkaa aivan varmasti presidenttinä. Toki se on melko todennäköistä, vaikka Romneykin olisi hänen vastaehdokkaanaan.

Ylipäätään on tosi jännittävää seurava vaaleja, joiden lopputuloksen seuraukset ovat hurjan erilaiset. Jos vaalit voittaa republikaani, niin Yhdysvaltain talous romahtaa ja tavallisten ihmisten kurjuus lisääntyy mieletöntä vauhtia. OWS on ollut hyvin rauhallinen vastarintaliike, mutta GOP-kierteen kiristyessä tilanne alkaisi väistämättä muuttua rumemmaksi.

Jos Obama saa jatkokauden, ihmisten elämä ei muutu kovinkaan paljon vaikeammaksi, mutta vyötä on kuitenkin kiristettävä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Yhdysvaltain poliittis-henkinen ja kulttuurinen ilmapiiri on muuttunut sellaiseen suuntaan, että en hämmästyisi, vaikka maassa syttyisi sisällisota ennen vuotta 2040.

Jo aiemmin antamani ennustus GOP-ehdokkaiden keskinäisen välienselvittelyn jatkuvuudesta pitää edelleen hyvin paikkansa eikä edes ole laantumaan päin. Santorum ratsastaa korskeasti peruspunaniskojen Romney-tyytymättömyydellä. On mahdollista, että koko esivaali tavallaan lässähtää koska kukaan ehdokkaista ei onnistu sytyttämään riittävää määrää puolueen kannattajia. Tai sitten tallista vedetään musta hevonen.

Täänään arvioituna Obaman voitto on varma. Huomenna voi toki olla toinen tilanne.

DuPont: jokainen sekoaa sanoissaan joskus, mutta toiset useammin. Joku: hyva huomautus, kielilipsahdus meikalaiselta. Piti sanomani, etta kaikkien muiden paitsi Ron Paulin ehdotukset kasvattaisivat budjettivajetta. Samooja: Romney on politiikkona kovapintainen tappelija seka–tyynen pinnan alla–melko temperamenttinen kaveri, joka selvastikaan ei ole tottunut vastaanvaittajiin. Viimeisissa vaittelyissa Romney on selvasti ollut ehdokkaista aggressiivisin.

Maunula ynnä muut, ehkä ymmärrän tempperamenttisuudella jotain muuta. Kyllä Romney on jo muutamassa väittelyssä saatu hermostumaan, muttei ehkä silti ihan hiiltymään. Ja hänen viimeaikainen aggressiivisuutensakin tuntuu harkitulta ja harjoitellulta eikä tunteiden viemältä.