Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kuka voitti väittelyt?

Blogit Americana 23.2.2012 19:07
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanien esivaalien väittelyt ovat nyt todennäköisesti ohi. Mitä me niistä opimme?

Muutamat viime väittelyt ovat sortuneet tinkaamiseksi kahden senhetkisen gallup-johtajan välillä, antaen muille mahdollisuuden esitellä itsensä tappelun yläpuolella pysyttelevänä valtiomiehenä. Eilisen väittelyn taistelupari oli Rick Santorum ja Mitt Romney, ja varsinkin Newt Gingrich vaikutti liki valtiomiesmäiseltä ”eipäs-juupas” tinkaajien rinnalla.

Esivaalien selvin havainto on, että republikaaneilla ei ole hyvää ehdokasta. Jatkuva tappelu sekä pikkumaisuudet ovat haavoittaneet kaikkia ehdokkaita. Rick Santorumin maailmankuva on  pelottava tai vieras noin 80 prosentille potentiaalisista äänestäjistä. Mitt Romney on sekoitus temperamenttista yritysjohtajaa ja elitistiä, jonka yritykset vaikuttaa kansanmieheltä ovat lähinnä nolostuttavan koomisia. Newt Gingrich on huonolla henkilöhistorialla varustettu eilisen suuruus, joka maalailee maapalloa suuremmalla pensselillä. Ron Paul sytyttää ainoastaan idealistit.

Republikaanit eivät ole kypsiä palaamaan hallintovaltaan. Ron Paulia lukuunottamatta jokaisen ehdokkaan talousohjelmat lupaavat leikkauksia sekä veroihin että valtion kulutukseen, ja jokaisen tarjoama yhtälö ainoastaan pahentaisi valtion budjettivajetta ja velkaantumista.

Ron Paulia (jälleen) lukuunottamatta jokainen ehdokas vannoo sotaisan ulkopolitiikan ja vahvan armeijan nimiin. Irakin opetukset ovat unohtuneet täydellisesti. Santorum, Romney, ja Gingrich olivat liki yksimielisiä sotaisissa Iran-kannoissaan.

Debatit ovat nyt todennäköisesti ohi, sillä kaikki ehdokkaista eivät ole suostuneet tuleviin koitoksiin. Tämä on hyvä uutinen Mitt Romneylle, sillä hänellä on varaa mainostaa televisiossa kilpakumppaneitaan enemmän. Romney on edelleen republikaanien suosikki, mutta hänen voittonsa ei ole kirkossa kuulutettu. Pahoista lapsuksistaan tunnettu mies on kykeneväinen itsetuhoon.

Väittelykierroksen suurin voittaja on presidentti Barack Obama. Republikaanien keskinäinen taistelu on ryvettänyt jokaisen ehdokkaista, ja väittelyt ovat tuottaneet runsaasti harkitsemattomia lausuntoja sekä kyseenalaisia heittoja, jotka tulevat vuorenvarmasti päätymään demokraattien vaalimainoksiin. Elleivät eurooppalaiset sählää ja torpedoi globaalia talouden toipumista, Obama valitaan uudelleen turvallisella marginaalilla.

Soundtrack: John Sebastian, Welcome Back.