Kuka osti edustajasi?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Wired.com avasi vaalien alla mainion political influence tracker -sivuston. Valikosta voit poimia kenet tahansa senaattorin tai edustajan, ja tarkastaa hänen kymmenen suurinta rahoittajaansa.

Omat senaattorini, Saxby Chambliss ja Johnny Isakson, ovat vahvasti paikallisten yritysten (Coca-Cola, Home Depot, Cox Enterprises) sekä vakuutusyhtiöiden (Aflac, National Association of Health Underwriters) tukemia, kuten republikaaneille sopii.

Edustajainhuoneen piirini John Lewis on ammattiliittojen (American Federation of Teachers, Laborers Union, Unite Here) kanssa marjassa, kuten liberaalille demokraatille sopii, joskin hän saa myös vakuutus- ja terveysbisnesrahaa (Aflac, Gentiva Health Services, Davita Incorporated).

Sivusto tarjoaa sävähdyttävän muistutuksen rahan tärkeydestä amerikkalaisen politiikan polttoaineena, mutta se osoittaa myös, miten avoin tiedotus poliittisesta rahasta voi paikoitellen olla.

Milloin joku avaa vastaavan sivuston Suomessa? Lukemat avoimesti pöydälle, ja arvailut Kehittyvien Maakuntien Suomen sekä muiden presidentin- ja politiikontekijöiden rooleista loppuvat nopeasti.

Soundtrack: Talking Heads, The Good Thing.