Kuka on amerikkalainen?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidenttikokelaskampanjoitaan painivat republikaanit ovat viime päivinä keskustelleet perustuslain 14. lisäpykälästä. Debatti on kiinnostava, sillä se menee koko amerikkalaisuuden ytimeen.

Jokainen Yhdysvalloissa syntynyt saa automaattisesti maan kansalaisuuden, jota ei voi ottaa pois. Tämä jus soli -käytäntö on yleinen läntisellä pallonpuoliskolla mutta erittäin harvinainen muualla. Yksikään eurooppalainen valtio ei anna kansalaisuutta syntymäpaikan perusteella.

Yhdysvalloissa laki juontaa juurensa sisällissotaa ympäröiviin vuosiin.

Yksi sisällissotaa edeltävä, kiihkeä poliittinen kysymys koski amerikkalaisuuden määritelmää. Etelän ja konservatiivien tuomarien hallitsema korkein oikeus päätti vuonna 1857, että afroamerikkalaiset eivät ole Yhdysvaltojen kansalaisia, joten he eivät saa nostaa oikeusjuttuja amerikkalaisissa tuomioistuimissa. Dred Scott v. Sandford -päätös kuohutti koko kansakuntaa ja ruokki sisällissotaan johtanutta kahtiajaon ilmapiiriä.

Kun sisällissota oli ohi, pohjoisen hallitsema kongressi päätti korjata tilanteen. Pohjoinen puski läpi perustuslain 14. lisäpykälän. Se takaa kansalaisuuden jokaiselle ihmiselle, joka on syntynyt Yhdysvalloissa. Pykälä takaa myös tasavertaisen käsittelyn kaikille oikeusistuimissa ja tekee siitä yhden vedotuimmista pykälistä amerikkalaisessa oikeuskäytännössä.