Kuka Korkeimpaan oikeuteen?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Obama saa jälleen mahdollisuuden muokata Korkeinta oikeutta. John Paul Stevens, 89, ilmoitti aikeistaan siirtyä eläkkeelle.

Stevensistä kehittyi iän myötä eräs KO:n liberaaleimmista tuomareista. Gerald Fordin nimittämä Stevens aloitti uransa maltillisena konservatiivina, mutta hän on vuosien saatossa siirtynyt varovasti vasemmalle. Entisestä kuolemanrangaistuksen kannattajasta on tullut eräs sen äänekkäimmistä kriitikoista.

Stevens selvästi halusi odottaa demokraatin nousua Valkoiseen taloon ennen siirtymistään eläkkeelle. Nyt Obaman odotetaan nimittävän maltillisen liberaalin paikkaamaan maltillisen liberaalin jättämää aukkoa.

Kenet Obama valitsee? Kukaan ei tiedä varmasti, mutta asiantuntevien spekuloijien suosikkilista on melko lyhyt:

Jennifer Granholm. Kuten Obama, Michiganin kuvernööri Granholm opiskeli Harvardin oikeustieteellisessä. Karismaattinen ja kiistattoman älykäs politiikko, jolla on vahva tuntemus lainsäädännöstä sekä oikeusistuimista. Granholm on suomalais-ruotsalais-norjalaista alkuperää.

Leah Ward Sears. Georgian osavaltion Korkeimman oikeuden entinen puheenjohtaja olisi ensimmäinen afroamerikkalainen nainen liittovaltion KO:ssa. Ward on poliittisesti taitava ja erittäin pidetty tuomari, joka on kerännyt ystäviä ja tukijoita yli ideologisten rajojen. Hänen kokemuksensa niin asianajajana kuin tuomarinakin on vankka.

Elena Kagan. Entinen Harvardin oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani ja nykyinen liittovaltion asianajaja on palvellut sekä Bill Clintonia että Barack Obamaa. Hänen tuntemuksensa laista on valtaosin akateemista, mutta asiantuntijoiden mukaan Kagan on maan parhaita oikeustieteilijöitä.

Merrick Garland. Harvard-koulutettu liittovaltion valitusoikeuden tuomari on eräs piirinsä (Washington, D.C.) arvostetuimpia tuomareita. Maltillinen ja pidetty mies, mutta saattaa olla liian konservatiivinen istuvan presidentin makuun.

Diane Wood. Obaman kollega University of Chicagon oikeustieteellisestä. Erinomainen tuomari ja maltillinen liberaali Obaman tapaan. Woodin itsevarmuus ja älykkyys tekisivät hänestä vahvan tuomarin ja KO:n vasemman siiven tukipelaajan.

Kenet Obama valitsee? Itse veikkaisin joko Kagania tai Woodia. He ovat poliittisesti lähellä presidenttiä, ja he tuntevat Obaman hyvin jo vuosien takaa. Jos harrastaisin vedonlyöntiä, pistäisin pari ropoa peliin kummankin puolesta.

Soundtrack: Massive Attack, Protection.