Kristinusko demokratian edelle: Sohrab Ahmari uskoo, että traditionaalisten kristittyjen on käytävä sotaan liberaaleja arvoja vastaan

Kiista kristinuskon ja demokratian suhteesta kiteytyy Yhdysvalloissa Sohrab Ahmarin ja David Frenchin julkiseen väittelyyn. French puolustaa demokraattista oikeusvaltiota.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Debatti kristinuskon suhteesta trumpismiin, demokratiaan ja amerikkalaiseen poliittiseen traditioon leimahti kesällä 2019 ja kytee pinnan alla edelleen. Kiista kiteytyy Sohrab Ahmarin ja David Frenchin julkiseen vääntöön kysymyksestä, voivatko kristinusko ja usko läntisen liberalismin periaatteisiin elää samassa ruumiissa ja uskonnollisessa yhteisössä.

Ahmari on New York Postin pääkirjoitustoimittaja. Hän on Teheranissa syntynyt entinen ateisti, joka varttui aikuisuuteen Yhdysvalloissa. Voimakkaan uskonnollisen herätyksen myötä hänet kastettiin katoliseen kristillisyyteen vuonna 2016.

French on evankelikaalinen kristitty, joka palveli Irakin sodassa. Etelän kasvatti syntyi Alabamassa ja asuu nykyisin Nashvillessä. Siviiliin siirryttyään hän on rakentanut näkyvän uran poliittisena kommentaattorina.

Molemmat miehet ovat koulutukseltaan lakimiehiä. He ovat erittäin älykkäitä, hyvin lukeneita ja sanavalmiita oikeistolaisia konservatiiveja. Silti heidän suhtautumisensa amerikkalaiseen demokratiaan ja klassiseen liberalismiin eroavat kuin yö päivästä.