Kristillinen humanisti, nationalismi, ja eksistentiaalinen kriisi itärintamalla

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Toisessa maailmansodassa taistelleiden saksalaisten sotakokemukset ovat fantastisen kiinnostavaa luettavaa. Professori Konrad Jarauschin Reluctant Accomplice: A Wehrmacht Soldier’s Letters from the Eastern Front kertoo älykkään, idealistisen, ja uskonnollisen saksalaisen kokemuksista itärintamalla.

Tohtori Konrad Jarausch oli kristitty saksalainen romanttinen nationalisti ja uskonnonopettaja. Hän uskoi vankasti sekä Jumalaan että Saksan missioon levittää kulttuuriaan. Jarausch totteli esivaltaa ja pukeutui univormuun mukisematta, palvellen valloitetuilla alueilla venäläisten sotavankien vartijana. Silti, Jarausch ei ollut natsi.

Reluctant Accomplice todistaa itärintaman todellisuuden synnyttämää eksistentiaalista kriisiä. Jarauschin ihanteellinen nationalismi rapistui nopeasti sodan myötä. Hänen herraskainen kristillinen nationalisminsa oli syvässä ristiriidassa nuorten natsien maailmankatsomuksen kanssa. Natsien harrastama kristinuskon pilkka, väkivaltaisuus, ja moukkamainen käytös oksettivat Jarauschia.

Saksan armeijan puolisystemaattinen venäläisten sotavankien tappaminen nälkään järkytti kristittyä aliupseeria. Hän paikoitellen tunsi syvempää solidaarisuutta uskonnollisten sotavankien kuin natsien kanssa. Saksalaisten suunnaton julmuus sekä sodan ryöstöretkimäinen luonne horjuttivat uskonnollisen nationalistin vakaumusta. Hieman ennen kuolemaansa Jarausch ei kyennyt edes näkemään venäläisiä vihollisina.

Kirja rakentuu Konrad Jarauschin kirjeiden ympärille, ja sen on kirjoittanut Jarauschin poika, myös nimeltään Konrad Jarausch. Isänsä kuollessa vuonna 1942 sairauteen itärintamalla Konrad nuorempi oli pikkupoika. Myöhemmin Konrad Jarausch nuoremmasta kehittyi tunnettu modernin Saksan ja Euroopan historian professori University of North Carolinassa, jossa myös minä istuin hänen seminaarissaan.

Reluctant Accomplice hienovaraisesti osoittaa Jarausch vanhemman illuusioiden rapistumisen, nuorten natsien julmuuden sekä sodan liki surrealistisen järjettömyyden ja epäinhimillisyyden. Älykkään ja kansallismielisen miehen masentunut pettymys ja moraalinen järkytys, yhdistettynä liki pakolla ylläpidettyyn uskoon Saksaan sekä sen missioon, ovat kiehtovaa luettavaa.

Kirja myös kertoo tekijästään sekä kokonaisesta sukupolvesta saksalaisia, jotka ovat kantaneet isiensä syntejä kuin riippakiveä. Jarausch nuorempi tekee kirjassa myös sovintoa isänsä, saksalaisen nationalistin, kanssa. Hän ei ylistä tai aina edes ymmärrä isänsä maailmankuvaa, mutta hän kuuntelee ja yrittää käsittää. Lopputulos on humaani ja paikoitellen jopa koskettava tarina.

Soundtrack: Stevie Wonder, Higher Ground.