Kriittinen rotuteoria nosti katteettoman hysterian ja raivon: protestoijat marssivat kuviteltua salajuonta vastaan

Politiikot reagoivat. Heinäkuun alkuun mennessä 22 osavaltiota oli joko kieltänyt tai aikeissa kieltää teorian opettamisen lailla.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Riita kriittisen rotuteorian opettamisesta amerikkalaisille koululaisille on kuin Yhdysvaltojen tyhmimpien poliittisten huutokisojen kiteytymä. Tietämättömyyden antama varmuus yhdistettynä fundamentalistiseen poliittiseen raivoon tarjoaa erinomaisen esimerkkitapauksen amerikkalaisen politiikan ongelmista.

Kriittinen rotuteoria on paikoitellen rönsyilevä oikeustieteellinen teoria, joka haastaa klassisen amerikkalaisen liberaalin uskon oikeuslaitoksen tasapuolisuuteen. Monet sen edustajista argumentoivat oikeusjärjestelmän edelleen vahvistavan valkoista ylivaltaa.

Jotkut teorian puolustajista kyseenalaistavat jopa Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden  rotuerottelun purkaneen Brown v. Topeka -päätöksen (1954) motiivit sanoen, että se oli pohjimmiltaan myös valkoisen eliitin etujen mukainen tuomio, joka perustui osaltaan kylmän sodan ulkopoliittisiin tarpeisiin.

Kuten useimmat akateemiset teoriat, kriittinen rotuteoria sisältää jotain uutta, jotain vanhaa, jotain hyvää ja ripauksen huuhaata. Kriittinen rotuteoria argumentoi, että sosiaaliset ongelmat eivät ole välttämättä yksittäisten henkilöiden syytä, vaan ovat usein sidoksissa sortaviin sosiaalisiin rakenteisiin.