Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Kreikassa kuohuu, Wall Street vapisee

Marko Maunula
Blogit Americana 6.5.2010 20:40

Yhdysvaltain kannalta Kreikan talouskriisi tuli todella ikävään aikaan. Juuri kun optimismi oli saamassa jalansijaa, pelko Euroopan vakaudesta sai Wall Streetin puskemaan kylmää hikeä.

Viikon kestänyt markkinavolatiliteetti kulminoitui torstaina, kun Dow Jones romahti iltapäivällä tilapäisesti liki 1000 pistettä. Markkinat nopeasti kirivät takaisin noin kaksi kolmasosaa pudotuksesta, mutta päivä oli kokonaisuudessaan verinen.

Uutiset pörssin lattialta viestivät, että mini-paniikki olisi johtunut osaltaan numerovirheestä. Proctor-Gamblen osakkeilla kauppaa tehnyt meklari olisi epähuomiossa kirjoittanut myyntipapereihin ”miljardi” vaivaisen ”miljoonan” sijaan.

Oli uutinen totta tai ei, Wall Streetin reaktio osoittaa hermojen olevan pinnalla. Liki tuhannen pisteen pudotus vajaassa tunnissa ei kerro finanssisektorin vuorenvarmasta uskosta maailmantalouden terveyteen. Ison mittakaavan ikävät uutiset Euroopasta neutralisoivat orastavat hyvät uutiset Yhdysvalloista.

Soundtrack: The Rolling Stones, 19th Nervous Breakdown.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Tämä tulee eteen varmasti muidenkin eu-maiden osalta tulevina vuosikymmeninä, lakkoilua, mielenosoituksia, anarkiaa ja kriisiä kriisn päälle? Länsimaisen kulttuurin rappio etenee…

Kreikut riehuvat siita syysta etta heidan tyhmat ministerinsa menivat panemaan nimet papereihin missa tahan saakka normaaliin elamaan kuulunesta rahasta pitai maksella joskus jotain takaisinkin. Eivat tietystikaan ymmarra ette Kreikka ikina maksa mitaan eika ole tarkoituskaan. Saa Giorgios Sadekatos elella ihan rauhassa.

Viisaammat, kertokaa milla Kreika pelastaa itsensa. Missa ovat ne tehtaat missa YHTAKAAN kreikkalsita tuotetta valmistetaan. Kertokaa jos tiedatte. Sellaista tuotetta mika kelpaisi myyntiin muualla kuin Kreikassa.
Vuohenjuustoa, eiko? Oliiveja tietysti.
Suomelle on Kreikasta ainoa hyoty ollut viiteenkymmeneen vuoteen etta Tellervot ja Orvokit ovat saaneet vyohyketerapiaa ja housuhomeopatiaa vuohipaimen Papanapaiskikselta. Paiskis on niin IHANAN LUTUNEN.

Taman Suomea (ei Kreikkaa) koskettavan kriisin seurauksena on vahintaan sata uutta kreikkalaista ravintolaa. Lukekaa Pirkkojen mielipiteet tasta rivosta rahankadosta. Ei Yanni ole syypaa mihinkaan.
Syypaa on SUOMALAINEN MIES.
Taas kerran. Ikuisesti.

Komissio otti avuksi USA:n lääkkeet setelipainokoneen ja inflaation.