Köyhyys on kaikkien syy

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Maria Shriverin tuottama dokumenttielokuva Paycheck to Paycheck on innostanut täkäläistä vasemmistoa. Se käsittelee amerikkalaisten naisten köyhyysongelmaa ja käyttää esimerkkitapauksena 30-vuotiasta apuhoitajaa ja kolmen lapsen yksinhuoltaja Katrina Gilbertia.

Katrinan puolesta on helppo hurrata. Hän on kärsivällinen ja huolehtiva äiti sekä empaattinen apuhoitaja, joka välittää syvästi seniileistä hoidokeistaan. Hän jätti lastensa huumeriippuvaisen isän, mutta ex-miehen päästyä kuiville Katrina pitää huolta, että isällä on mahdollisimman suuri rooli lasten elämässä. Katrina ei syytä tai vaadi tai unelmoi yhteiskunnan tuella elämisestä, vaan hän yrittää sitkeästi ja valittamatta pitää huolta itsestään ja lähimmäisistään.

Valitettavasti Paycheck to Paycheck käsittelee – amerikkalaisen oikeiston tavoin – köyhyyttä yksilötason ongelmana, ilman analyysia köyhyyden syistä. Lopputulos on empaattinen, mutta hieman holhoava ja sosiaalipornolta haiskahtava kuvaus Katrinan perheen elämästä.

 

Olemme nähneet kuvauksia työtätekevien köyhien elämästä aikaisemmin. Katrinan tarina on koskettava ja valaiseva, mutta hiljalleen toivoisin, että joku pääsisi aiheen käsittelyssä pintaa syvemmälle. Köyhyyskeskustelu kaipaisi kipeästi analyyttisia, ongelman rakenteisiin pureutuvia kommentteja.