Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Köyhät verolle!

Marko Maunula
Blogit Americana 6.9.2011 17:43

Köyhyys on modernin hyvinvointivaltion vaikein dilemma. Se koskettaa voimakkaimmin idealisteja, joille köyhyyden syventyminen merkitsee ideologista ristiriitaa Suuren Teorian kanssa.

Republikaanien rakastama tarjonnan talouspolitiikka kertoo, että kun leikkaamme ylimpien tuloluokkien verotusta, he innostuvat sijoittamaan rahansa, ja rahat lopulta valuvat kaikkien yhteiskuntaluokkien taskuihin. Teoria sanoo, että lopulta jokainen yhteiskuntaluokka hyötyy rikastuvasta yläluokasta.

Nätti idea, mutta se ei toimi. Jokainen vakava tutkimus kertoo, että kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on kasvanut rajusti viimeisen kolmen vuosikymmenen ajan. Nouseva vuorovesi ei ole nostanut kaikkia veneitä. Itse asiassa keski- ja työväenluokat ovat köyhtyneet, ja köyhien lukumäärä on ainoastaan kasvanut.

Syy ei, tietenkään, ole ainoastaan talouspolitiikan vika. Globalisaatio sekä moderni tuotanto- ja kuljetusteknologia ovat myös muokanneet maailmaa sekä työmarkkinoita. Silti, teoria ei ole tuottanut toivottuja tuloksia. Näkymätön käsi on jakanut näkyviä tuloksia vain pienelle kansanosalle.

Jokaisella ideologialla on omat selvitymisstrategiansa. Tässä tapauksessa idealistit ovat syyttäneet köyhiä (”laiskoja juoppoja!”), valtiota (”olemassaoleva säännöstely estää markkinoita toimimasta täydellisesti”), sekä lukuisia ulkoisia tekijöitä globalisaatiosta teknologiaan.

Nyt republikaanit ovat aloittaneet ideologisesti kunnianhimoisen ja liberaaleja pöyristyttävän kampanjan, joka yrittää nostaa köyhimpien amerikkalaisten verotusta, ja maksaa niiden avulla hyvätuloisten veroleikkaukset sekä osan valtionvelasta.

Ehdotus on variaatio 1700-1800 luvun republikaanisesta (poliittinen filosofia, ei puolue) ideologiasta, jonka mukaan ainoastaan maata omistavat ja veroja maksavat kansalaiset ovat oikeutettuja äänestämään. Republikaaneja ärsyttää, että liki 50 prosenttia amerikkalaisista eivät maksa liittovaltion tuloveroja, sillä heidän tulonsa eivät ylitä verotuskynnystä.

Tämän päivän republikaanit vetoavat vanhaan ideologiaan. He uskovat, että verojen maksaminen antaisi köyhille panoksen keskusteluissa valtion menoista. Ymmärrettävä argumentti, mutta sen puskemisessa on ongelma: köyhin 50 prosenttia amerikkalaisista ovat liian köyhiä maksamaan lisää veroja.

Köyhimmän puoliskon koko varallisuus on arviolta 1,4 biljoonaa dollaria. Vaikka Yhdysvallat verottaisi puolet koko heidän omaisuudestaan, siitä ei kerääntyisi valtion kassaan kuin 700 miljardia.

Köyhillä on liikaa rahaa? Eivätkö tuloerot ole vielä kyllin korkeat? Ehdotus on niin absurdi, että sen käsittelyyn tarvitaan koomikkoa.

Soundtrack: Elbow, High Ideals.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Hyvä ehdotus, joka voidaan toteuttaa seuraavasti:

Sokerille progressiivinen vero! Köyhät kaikissa rikkaissa maissa lihovat sokerista, koska sokeri on liian halpaa. Sokeri aiheuttaa melkein lukemattoman määrän sairauksia, ja köyhistä tulee suuri rasitus, ns rikkaille.

Sokerin perusvero nelinkertaiseksi, ja sokeria sisältävälle roskaruoalle progressiivinen vero.

Trickle down -teoriassa mättää kaksi asiaa. Kuten kirjoittaja toteaa, köyhimpien tulot eivät ole kasvaneet viimeiseen kolmeen kymmeneen vuoteen. Toinen on tämä ”onhan niillä kännykät ” -perustelu. Ihmiset eivät vertaa omaa hyvinvointiaan 50-,60- tai 70-luvun ihmiseen, koska moni ei ole edes ollut elossa tuolloin. Toiseksi muiden hyödykkeiden hinnat ovat nousseet. USA:ssa esimerkiksi terveydenhuollon palvelut ovat monelle ihmiselle utopiaa (noin 50 milj. vakuuttamatonta). Sinulla voi siis olla halpa kännykkä, mutta ei rahaa yleislääkärille. Yleensä tämä tuloerojen vähättely johtuu vain siitä, että on paha ihminen. Ei sen kummenpaa.

Amerikan ”ihmemaa” on ollut koko muulle maailmalle viihdekeskus, tässä hyvä esimerkki … hiukan mustaa huumoria sallittakoon.

Onneksi voi eurooppalaisena naureskella amerikkalaisten toilailuille ja typeryydelle, heillä on tuolla saralla lyömättömät ennätykset joita euroopassa ei voida koskaan ylittää (tosin ei ole aikomustakaan, eurooppa on nippu sivistysvaltioita).

Ihmiskunnan aasinhattua kanniskellessaan amerikkalaiset ovat nöyryyttäneet itseään kasvavissa määrin, lisääntynyt mahdollisuus 24/7 on line-tietoon viihdyttää ihmiskuntaa aina vain suuremmissa määrin.
Ihmiskunnan suurimpiin kysymyksiin kuuluu siis kuinka on mahdollista että yhteen maahan on kerääntynyt vähä-älyisten valtakunta jota sokeat skitsofreenikot johtavat, siihen kysymykseen tuskin kukaan tosin ei vastata edes halua.

Tässä nimenomaisessa tapauksessa olennaisen ymmärtämiseen riittäisi paikallisen kouluahjon alatason (peruskoulun ala-aste) matemaattiset opit, jostain kumman syystä amerikkalaisille tuon yhtälön selvittäminen ”maan lahjakkaimpien johdolla” tuottaa massiivisia vaikeuksia sekä varsin koomisia loppupäätelmiä … lisää tahatonta komiikkaa muun maailman iloksi.

Suomessa samaa köyhien lisäverotusta ajaa jopa vasemmistokin. Sitä kylläkin kutsutaan sievistellen YLE-maksuksi, mutta vero kuin vero.

Euroopassa on kyllä unionin johtavilla mailla kovin samanlaiset pyrkimykset. PIGS-maiden kaikki tärkeimmät valtiolliset yritykset yksityistetään keinolla millä hyvänsä ja kun uudet entistä röyhkeämmät firmat pääsevät apajille kartelleineen, nousevat sähkön, puheluiden, lääkärien ja ruoan hinta uskokaa vaan. Rikkaille nämä perustarpeet ovat pieni kuluerä, köyhille suurin osa budjetista. Eikö autonkatsastuksenkin pitänyt Suomessa halventua kun se yksityistetään. vuonna 2000 se maksoi keskimäärin 20e. Kuka puolustaisi köyhää riistäjiltä, rikkailla on varaa puolustella itseään ja tekemisiään. ”Rahanahneus on kaiken pahan alku”, tuntuu pitävän paikkansa nyt ja aina. Itsekkyyteen ja sen selittelyyn meillä kaikilla on hyvät edellytykset, sitä vastaan taistelu vaatii jonkinlaista vakaumusta.