Köyhät verolle!

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Köyhyys on modernin hyvinvointivaltion vaikein dilemma. Se koskettaa voimakkaimmin idealisteja, joille köyhyyden syventyminen merkitsee ideologista ristiriitaa Suuren Teorian kanssa.

Republikaanien rakastama tarjonnan talouspolitiikka kertoo, että kun leikkaamme ylimpien tuloluokkien verotusta, he innostuvat sijoittamaan rahansa, ja rahat lopulta valuvat kaikkien yhteiskuntaluokkien taskuihin. Teoria sanoo, että lopulta jokainen yhteiskuntaluokka hyötyy rikastuvasta yläluokasta.

Nätti idea, mutta se ei toimi. Jokainen vakava tutkimus kertoo, että kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on kasvanut rajusti viimeisen kolmen vuosikymmenen ajan. Nouseva vuorovesi ei ole nostanut kaikkia veneitä. Itse asiassa keski- ja työväenluokat ovat köyhtyneet, ja köyhien lukumäärä on ainoastaan kasvanut.

Syy ei, tietenkään, ole ainoastaan talouspolitiikan vika. Globalisaatio sekä moderni tuotanto- ja kuljetusteknologia ovat myös muokanneet maailmaa sekä työmarkkinoita. Silti, teoria ei ole tuottanut toivottuja tuloksia. Näkymätön käsi on jakanut näkyviä tuloksia vain pienelle kansanosalle.

Jokaisella ideologialla on omat selvitymisstrategiansa. Tässä tapauksessa idealistit ovat syyttäneet köyhiä (”laiskoja juoppoja!”), valtiota (”olemassaoleva säännöstely estää markkinoita toimimasta täydellisesti”), sekä lukuisia ulkoisia tekijöitä globalisaatiosta teknologiaan.

Nyt republikaanit ovat aloittaneet ideologisesti kunnianhimoisen ja liberaaleja pöyristyttävän kampanjan, joka yrittää nostaa köyhimpien amerikkalaisten verotusta, ja maksaa niiden avulla hyvätuloisten veroleikkaukset sekä osan valtionvelasta.

Ehdotus on variaatio 1700-1800 luvun republikaanisesta (poliittinen filosofia, ei puolue) ideologiasta, jonka mukaan ainoastaan maata omistavat ja veroja maksavat kansalaiset ovat oikeutettuja äänestämään. Republikaaneja ärsyttää, että liki 50 prosenttia amerikkalaisista eivät maksa liittovaltion tuloveroja, sillä heidän tulonsa eivät ylitä verotuskynnystä.

Tämän päivän republikaanit vetoavat vanhaan ideologiaan. He uskovat, että verojen maksaminen antaisi köyhille panoksen keskusteluissa valtion menoista. Ymmärrettävä argumentti, mutta sen puskemisessa on ongelma: köyhin 50 prosenttia amerikkalaisista ovat liian köyhiä maksamaan lisää veroja.

Köyhimmän puoliskon koko varallisuus on arviolta 1,4 biljoonaa dollaria. Vaikka Yhdysvallat verottaisi puolet koko heidän omaisuudestaan, siitä ei kerääntyisi valtion kassaan kuin 700 miljardia.

Köyhillä on liikaa rahaa? Eivätkö tuloerot ole vielä kyllin korkeat? Ehdotus on niin absurdi, että sen käsittelyyn tarvitaan koomikkoa.

Soundtrack: Elbow, High Ideals.