Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Köyhät rikastuvat, keskiluokka köyhtyy

Blogit Americana 26.1.2014 14:00
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

The Atlantic julkaisi webbisivullaan erinomaisen graafisen esityksen maailman talouskehityksestä vuosivälillä 1988–2008. Tilasto tarjoaa hyvän yleiskatsauksen globalisaation vaikutuksista talouteen – kehittyvästä maailmasta vauraaseen länteen.

Globalisaatio on ollut valtava siunaus ihmiskunnan ehdottomalle enemmistölle. Yritysten, pääoman ja ihmisten vapaampi liikkuvuus on auttanut nostamaan jopa miljardeja ihmisiä ylös tuskaisasta köyhyydestä.

Kaikkein köyhimpien osa ei ole parantunut, mutta heidän ongelmansa ei ole globalisaatio vaan kyvyttömyys osallistua globalisaatiokehitykseen. Eritrealla, Somalialla, Kongon demokraattisella tasavallalla ja muilla vastaavilla valtioilla ei ole infrastruktuuria ja poliittista vakautta, jotka mahdollistaisivat niiden täysipainoisen sulautumisen osaksi kansainvälisiä talousvirtauksia.

Yksi ryhmä on kokenut kovia globalisaation melskeissä. Länsimainen keskiluokka on todistanut tulojensa jopa pudonneen muutaman prosenttiyksikön viime vuosikymmeninä.

Yritysten ja työpaikkojen muuttovirta halvemman työvoiman maihin, teknologinen kehitys ja talouspoliittiset uudistukset ovat heikentäneet läntisen keskiluokan asemaa. Muutos on silti suhteellista.

Muutaman viime vuosikymmenen notkahdusta lukuun ottamatta länsimainen keskiluokka on yhä vaurain, tervein, parhaiten koulutettu ja turvallisinta elämää viettävä ihmisryhmä koko maailman historiassa.

Me länsimaiset ihmiset olemme jo vuosikymmeniä julistaneet haluamme tehdä jotain kehittyvän maailman hyväksi. Globalisaatio on tehnyt toiveistamme totta. Se on tuonut huomattavasti enemmän hyvää köyhälle maailmalle kuin yksikään kehitysavuksi lähetetty traktori, tieprojekti, yksittäinen koulu tai sairaala – keräyskirstuihin pudotetuista lanteista puhumattakaan.

Miten innoissamme me oikeasti olemme köyhien maiden kehittymisestä?

Globalisaatio tiukentaa kilpailua työpaikoista, kun sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa hankkivat tekniset valmiudet suoriutua samoista työtehtävistä kuin suomalainen paperimies, alabamalainen tekstiiliduunari, ranskalainen kemisti tai tanskalainen possufarmari.

Kehitys pakottaa länsimaalaiset testaamaan innovatiivisuutensa, työmoraalinsa ja solidaarisuutensa rajat.

Soundtrack: Peter Tosh, Equal Rights.