Köyhät rikastuvat, keskiluokka köyhtyy

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

The Atlantic julkaisi webbisivullaan erinomaisen graafisen esityksen maailman talouskehityksestä vuosivälillä 1988–2008. Tilasto tarjoaa hyvän yleiskatsauksen globalisaation vaikutuksista talouteen – kehittyvästä maailmasta vauraaseen länteen.

Globalisaatio on ollut valtava siunaus ihmiskunnan ehdottomalle enemmistölle. Yritysten, pääoman ja ihmisten vapaampi liikkuvuus on auttanut nostamaan jopa miljardeja ihmisiä ylös tuskaisasta köyhyydestä.

Kaikkein köyhimpien osa ei ole parantunut, mutta heidän ongelmansa ei ole globalisaatio vaan kyvyttömyys osallistua globalisaatiokehitykseen. Eritrealla, Somalialla, Kongon demokraattisella tasavallalla ja muilla vastaavilla valtioilla ei ole infrastruktuuria ja poliittista vakautta, jotka mahdollistaisivat niiden täysipainoisen sulautumisen osaksi kansainvälisiä talousvirtauksia.

Yksi ryhmä on kokenut kovia globalisaation melskeissä. Länsimainen keskiluokka on todistanut tulojensa jopa pudonneen muutaman prosenttiyksikön viime vuosikymmeninä.

Yritysten ja työpaikkojen muuttovirta halvemman työvoiman maihin, teknologinen kehitys ja talouspoliittiset uudistukset ovat heikentäneet läntisen keskiluokan asemaa. Muutos on silti suhteellista.