Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Köyhät nuoret, vauraat vanhukset

Blogit Americana 7.11.2011 18:13
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tuore tutkimus osoittaa, että varallisuuserot nuorten ja iäkkäiden amerikkalaisten välillä ovat suuremmat kuin koskaan aikaisemmin.

Yli 65-vuotiaiden johtamien kotitalouksien vauraus on keskimääräisesti 47-kertainen verrattuna alle 35-vuotiaiden talouksiin. Vaurauden keskittyminen on ollut nopeaa. Vielä 1980-luvulla suhde-ero oli 10-1.

Vauraus on historiallisesti viihtynyt vanhempien kansanosien parissa. Heillä on ollut enemmän aikaa rakentaa pääomaansa, maksaa pois asuntolainat, sijoittaa ja säästää. Nuoremmat taloudet ovat vielä asunto- ja opintolainojen, vauvanvaippojen, sekä aktiivisen ja rahaa vievän elämäntavan kurimuksessa. Silti, varallisuuksien erot ikäluokkien välillä ovat hätkähdyttävän suuret.

Eroavaisuudet selittyvät osastaan huonolla onnella ja ajoituksella. Nykyinen nuorten aikuisten ikäluokka on kärsinyt taantumasta sekä asuntokuplan puhkeamisesta pahiten. Osaksi varallisuusero on myös rakenteellista ja heijastaa pidemmän aikavälin trendejä.

Yhdysvaltalaisten yliopistojen opintokustannukset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti viime vuosikymmeninä. Vuosi huipputason yliopistossa lukukausi- sekä asumiskustannuksineen heiluu pahimmillaan jo $50000 tuntumassa. Useimmat saavat ainakin osittaista tukea opinnoilleen stipendien yms. taloudellisen avun muodossa, mutta pahimmillaan neljän vuoden perusopinnot saattavat johtaa reilun $200000 velkataakkaan. Lisää summaan korot, ja miljoonat amerikkalaiset aloittavat uransa syvästä velkakuopasta.

Iäkkäämmät amerikkalaiset ovat myös poliittisesti sekä aktiivisempia että taitavampia. Eläkeläisten lobbausjärjestöt ovat pitäneet huolen, että eläketurva sekä muut iäkkäämpien amerikkalaisten nauttimat etuisuudet (sairasvakuutus) ovat käytännössä koskemattomia. Jopa republikaanien esivaaleissa jokainen varteenotettava ehdokas löytää sisäisen sosialistinsa, kun puhe kääntyy eläketurvaan tai muihin vanhempia äänestäjiä aktivoiviin aiheisiin. Republikaanien kinuamat budjettileikkaukset on löydyttävä nuorempia amerikkalaisia hyödyntävistä ohjelmista.

Suuret ikäluokat sekä heidän vanhempansa ovat pelanneet korttinsa hyvin. Nuorilla on kaksi mahdollisuutta: joko aktivoitua poliittisesti ja painottaa ikäluokkansa sisäistä solidaarisuutta, kuten heidän 60-lukulaiset vanhempansa tekivät, tai istua ja odottaa ajan tekevän tehtävänsä.

Soundtrack: The Beatles, When I’m Sixty-four.