Koventakaa rangaistuksia, ei aselakeja

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Porvoon veriteot ovat jälleen herättäneet keskustelua aseista. Missa viipyy kattava keskustelu suomalaisista rangaistuksista?

Olen jyrkkä kuolemanrangaistuksen vastustaja. Ajatus että Georgian osavaltio tappaa ihmisiä minun nimissäni on vastenmielinen. Kuolemanrangaistus on ihmiselämän halventamista.

Ihmiselämän halventamista on myös se, että henkirikoksesta tuomittu rikollinen istuu tuomiostaan joskus vain muutamia vuosia.

Esa Åkerlund istui vaimonsa kylmäverisestä murhasta sekä kahdesta muusta tapon/murhan yrityksestä vain 13 vuotta. Rangaistus oli suomalaisittain melko kova, mutta sen olisi pitänyt olla viela kaksi kertaa pidempi.

Suomalainen vankilajärjestelmä on saavuttanut hyviä tuloksia yrityksissään sopeuttaa vankeja takaisin normaaliin elämään, ja hyvä näin. Silti, kuka suojelee potentiaalisia uhreja tai huolehtii uhrien omaisista? Eikö omaisilla ole myös oikeus tietää, että heidän lähimmäisensä surmannut henkilö on pois kaduilta kyllin kauan?

Puheet jopa metsästysaseiden kieltämisestä tai siirtämisestä metsästyskerhojen varastoihin eivät ratkaise itse ongelmaa. Åkerlundin pistooli ei ollut laillinen. Pidemmät rangaistukset olisivat parempi ratkaisu. Mikäli Åkerlund olisi istunut 25-30 vuotta, kolme ihmistä olisi tänään elossa.

Soundtrack: Alan Lomax (tallentaja), Prison Songs from Parchman Farm, Mississippi.