Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Kovat piippuun – ja hasista myös!

Marko Maunula
Blogit Americana 26.2.2010 15:23

Sotilaat pöytään, aamupala palaa jo! Afganistanin sodan siirtäminen afgaanisotilaiden harteille saattaa olla vaikeaa, elleivät paikalliset joukot vähennä kannabiksen kulutustaan.

Dokumentti brittisotilaiden mukana taistelevista afgaani-yksiköistä on tragikoomista katseltavaa. Taistelutauon aikana paikalliset pistävät kannabiksen palamaan ja räiskivät kohta pilvipäissään tulisarjoja pitkin pusikkoa. Joukkojen taisteluvalmius on luokkaa nolla.

Länsiliittoutuma yrittää toteuttaa Afganistanissa samaa strategiaa kuin neuvostoliittolaiset 1980-luvun lopulla, eli treenata paikallisia sekä siirtää sotaa hiljalleen Afganistanin hallituksen vastuulle. Onnea vaan treenaajille. Elleivät asiat muutu perusteellisesti, kouluttajat pysyvät Afganistanissa maailman tappiin asti.

Soundtrack: Jimi Hendrix, Purple Haze.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Tässäpä länteen riittää pohdittavaa. Ellei tuolla yritetä toimia sekä asein että humanismin opein, pakolaisvirtaa ei saada tukahtumaan. Pikemminkin kiihtyy, kun tietoa Pohjolan Onnelasta kiirii sinne. Mikäpä täällä on oleillessa huumepöllyssä, kun vastikkeetonta rahaa tulee.

Onnettomin vaihtoehto olisi sulkea silmät tosiasioilta. Tätäkin meillä ilmenee, ihan valtiojohtoa myöten. Hatunnosto tilanteen tajuavan puolustusministerin asenteelle. Uhkaava työvoimapula (he-heh) ei ihan heti ratkea, jos tuolta tulleet rekkakuskit ajelisivat ylläkuvattuun tapaan, pöllyssä. Meillä puhutaan nolla-toleranssistakin ratissa.

Pitää kasvattaa monta sukupolvea, että demokratia ja ihmisten omaehtoisuuden itu alkaa kasvaa maassa, jossa uskonto ja hallinto on samoissa käsissä. Akat ja kakarat on isännän omaisuutta.

Kuka haluaisi Suomeen samaa härdelliä, mikä on päällä Göteborgissa tai Malmössä. Palomiehet yrittää sammuttaa huligaanien sytyttämiä taloja, samojen huligaanien viskellessä kiviä niskaan. Tästä puhuminenkin on Suomessa rasismia?

Vastukset ovat Afganistanissa liian lukuisat ja ylivoimaiset, että olisi mahdollista uskoa hyökkääjien voittavan. Valtiojohtomme lojaalisuus kansainvälistä yhteisöä (USA) kohtaan on esteenä operaatiosta irroittautumiseemme.

Esittäisin asiasta kansanäänestystä Islannin ja Sveitsin malliin. Tällöin syy irrottautumiseemme voitaisiin panna tyhmän kansan piikkiin ja valtiojohtomme voisi levitellä voimattomina käsiään supervallan suuntaan.