Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kotisuomen kaipuu

Blogit Americana 6.12.2010 17:40
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Olen asunut Yhdysvalloissa nyt 18 vuotta. Suomen synttäri on hyvä päivä pohtia maan parhaita puolia ja edelleen maasta kaipaamiani asioita.

Luotettavuus. Kuten brändityöryhmä sanoi, suomalaisilla on maailman luotettavin kädenpuristus. Jos suomalainen jotain sanoo, se myös tapahtuu. Suomalaiset putkimiehet ja muut urakoitsijat voisivat tienata Yhdysvalloissa miljoonia lanseeraamalla radikaalin bisneskonseptin, jossa tekijä saapuu paikalle lupaamaansa aikaan.

Luonto. Kotiseutuni Etelä-Pohjanmaan avarat talvet, armeija-aikani syksyinen Lappi, ja varhais-aikuuteni Turun saaristo ovat edelleen lämpimissä muistikuvissa. Jos minusta tulee joskus vauras eläkeläinen, kesäni kuluvat purjeveneessä Turun saaristossa.

Valistuneisuus. Vanha toteamus sanoo, että Suomesta löytyvät maailman tyhmin älymystö ja älykkäimmät bussikuskit. Pitää paikkansa, ainakin bussikuskien suhteen. Yleissivistyksessä on aina ja kaikkialla parantamisen varaa, mutta suomalainen peruskansalainen pärjää kansainvälisessä vertailussa erinomaisesti.

Ruoka. Klisee, mutta näin se on. Vanha arabialainen sanonta kuuluu, etta koti-ikävä alkaa vatsasta. Ruisleipä, suomalainen makkara ja sinappi, hyvä silakka, sekä marjat ja sienet ovat haluttuja tuliaisia. Myös uussuomalaiset einekset, kuten kebab ja ohutpohjainen pizza, ovat herkkua.

Kansallinen yhtenäisyys. Suomalaiset ovat hanakoita tinkaamaan toistensa kanssa, mutta siitä huolimatta me olemme ja pidämme yhtä. Kriisitilanteissa suomalaisten kyky tarttua yksissä tuumin tehtävään sekä etsia kaikkia hyödyntävää konsensus-ratkaisua on todella ihailtava ominaisuus.

Muut. Aamukahvi torilla, jokamiehenoikeus, kylmä olut Tornin baarissa, kuuma sauna järven tai meren rannalla, savusilakka voipaperista nautittuna, terveydenhoitojärjestelmä, koululaitos, ihmisten hyväksyvä suhtautuminen kylähulluihin sekä muihin persoonallisuuksiin, maan pohjimmainen suvaitsevaisuus, ja instituutioiden luotettavuus.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Soundtrack: Tuomari Nurmio, Huda Huda.