Koronarokotteen tarjonta Yhdysvalloissa ylitti kysynnän – kulkutautimyönteisyys voi vaarantaa laumasuojan

Yhdysvaltain poliittinen kahtiajako näkyy myös kasvavan rokotekriittisyyden taustalla.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Noin 30 prosenttia yhdysvaltalaisista on täysin rokotettu koronavirusta vastaan. 42 prosenttia on saanut ainakin yhden rokotuksen. Nyt alkaa rokotusoperaation kriittinen vaihe.

Sain rokotteen jo tammikuussa, ”kiitos” kroonisen leukemiani. Vielä silloin ihmiset vertauskuvallisesti kiipeilivat toistensa yli saadakseen piikin olkapäähänsä. Terveysviranomaiset taistelivat valtavan kysynnän kanssa ja turhautuneet kansalaiset laskivat päiviä rokotusvuoroonsa.

Monet kollegani ajoivat tuntikausia naapuriosavaltio Alabamaan, jossa yliopistojen professorit olivat rokotuslistalla korkeammalla kuin koti-Georgiassa. Rokotuspisteiden ulkopuolella oli iltaisin jonoja, kun kansalaiset saapuivat paikalle mahdollisten käyttämättömien annosten toivossa.

Nyt rokotteista on miltei ylitarjontaa. Kaikki aikuiset georgialaiset ovat nyt oikeutettuja ilmaiseen rokotukseen, mutta massarokotuspisteet ovat sulkeutumassa toukokuun aikana. Jäljellä olevat rokotukset hoituvat lääkärien vastaanotoilla, terveyskeskuksissa, työpaikkojen terveyspisteissä, apteekeissa ja muissa tutuissa rokotuspaikoissa.