Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Korona ajoi Trumpin ahtaalle, poliittiset vastustajat ottavat kaiken irti hämmennyksestä

Blogit Americana 13.3.2020 19:58
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltojen reaktio koronavirukseen kiihtyi liki nollasta sataan noin vuorokaudessa. Kriisi tuntuu nyt jokaisen amerikkalaisen elämässä sekä maan politiikassa.

Keskiviikkoiltana 11. maaliskuuta presidentti Donald Trump piti lyhyen puheen televisiossa, jossa hän ilmoitti eurooppalaisten maahantulon rajoituksista. Torstaina kaikki merkittävät urheilun ammattilaissarjat panivat kautensa tilapäisesti jäihin. Maan ehkä suosituin vuosittainen urheilutapahtuma, yliopistokoripallon March Madness, peruttiin kokonaan.

Torstaina illansuussa Georgian osavaltio sulki kaikki yliopistonsa kahdeksi viikoksi, ja tuhannet muut oppilaitokset kautta maan tekivät samansuuntaisia päätöksiä. Yritykset suosivat etätyöskentelyä kaikkialla, missä se on mahdollista.

Ruokakauppa päätti puolestamme seuraavan viikon ruokavalion. Tarjonta oli rajallista, kun huolestuneet asiakkaat latasivat kärrynsä täyteen tavaraa.

Atlanta on tänään hiljainen kuin juhlapyhänä. Seuraavat pari viikkoa elämme sosiaalisessa eristyksessä. Elokuvat, urheilutapahtumat, konsertit ja ravintolaillalliset ovat poissa laskuista. Työ tapahtuu netissä, kirjapino ja Netflix vastaavat viihteestä. Kävely koirien kanssa saa korvata kuntosalin.

 

Koronavirus leviää myös politiikassa. Yhdysvaltojen vaalikausi on tehnyt taudista poliittisen kysymyksen. Debatti ei rajoitu pelkästään valtion rooliin taudin ehkäisyssä ja hoidossa, mutta myös koko epidemian olemukseen.

Kun uutiset viruksesta levisivät, Trump kutsui sitä julkisesti ”demokraattien huijausoperaatioksi”, ja monet oikean laidan kommentaattorit yhtyivät kuoroon. Salaliittoteoriat koronavirus-paniikista ”syvän valtion” operaationa presidentin syrjäyttämiseksi levisivät sosiaalisessa mediassa.

Sosiaalinen mediani pursuaa reaktioita ja linkkejä, joissa oikean laidan tuttavani syyttävät demokraatteja hysterian lietsomisesta. He vertailevat flunssan uhrien lukumäärää koronaviruksen aiheuttamiin kuolemiin ja syyttävät suuttuneina liberaalia mediaa ja demokraatteja poliittisesti tarkoitushakuisesta asenteesta sairauteen.

Demokraatit käyttävät innoissaan hyväkseen Trumpin hallinnon hämmennystä reagoimisessa tautiin. Trumpin reaktio on ollut ristiriitaista ja näkynyt sekavana ja epäjohdonmukaisena tiedotuksena. Virkamiehet ovat toistuvasti joutuneet selittelemään ja kääntämään Trumpin lausuntoja päälaelleen.

Tällä hetkellä viranomaiset näyttävät vihdoinkin reagoineen tilanteen vaatimalla voimalla ja päättäväisyydellä. Koronavirus pysyy silti poliittisessakin keskustelussa kuukausia.

Tauti on todellinen uhka, mutta reaktiot virukseen tarjoavat jälleen lisätodistusta amerikkalaisen politiikan sairaudesta.

 

Soundtrack: Warren Zevon, Don’t Let Us Get Sick.