Korkein oikeus ja poliittinen karnevaali

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Työkeikalla Washingtonissa. Saapuessani kaupunkiin ihmettelin, josko gay pride -paraatin ajankohtaa on siirretty, sillä sateenkaarikansa sekä heidän tukijansa olivat näkyvästi liikkeellä. Ai niin, tottakai: Korkein oikeus kuuntelee tällä viikolla argumentteja homoliitoista.

Washington on poliittisen narkkarin Xanadu. Kaupungin tärkein vientituote on lainsäädäntö, ja Kongressi ja Valkoinen talo ovat vain jäävuoren huippu. Ajatushautomojen, liittovaltion virastojen, lobbaus- ja lakifirmojen, etujärjestöjen ja median työntekijät dominoivat lounasaikaan katukuvaa. Valtaosa asukkaista tulevat jostain muualta, mutta he ovat nopeasti omaksuneet kaupunkia hallitsevan Washington-keskeisen maailmankuvan.

Politiikka näkyy ja kuuluu Washingtonissa. Amerikkalaisilla on vahva osallistumisen kulttuuri, ja Washingtonissa se heijastuu näkyvänä katujen politiikkana.

Korkein oikeus kuulee parhaillaan argumentteja koskien Kalifornian homoliitot kieltävää Proposition Eight -kansanäänestystä/lakia, sekä homoliittojen vastaista Defense of Marriage Act -lakia.

Kun KO kuuntelee argumentteja, sen ulkopuolella elää poliittinen karnevaali. Homoliittojen kannattajat ja vastustajat hurraavat omille lakimiehilleen kuin urheilukatsomo. Ilmapiiri heijastaa suomalaisen vapun molempia päiviä: aaton riehakkuutta sekä vappupäivän aatteellista paatosta.

Poliittinen osallistuminen ei todellakaan ole kuollut.

Soundtrack: Tom Robinson Band, Glad to be Gay.