Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Korkeimman oikeuden tuomari Neil Gorsuch julistautui itsenäiseksi – mutta ei se hänestä vielä liberaalia tee

Blogit Americana 18.4.2018 10:16
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomarit nimitetään eliniäksi. Tuomari voi jäädä halutessaan eläkkeelle, mutta eläkepakkoa ei hänellä ole.

Tarkoituksena on taata korkeimman oikeuden yhdeksän tuomarin riippumattomuus presidentistä tai kongressista. Tuomarien tehtävä on tulkita perustuslakia, ei palvella poliittista koneistoa.

Tämä luonnollisesti tarkoittaa, että presidentit avustajineen syynäävät tuomariehdokkaansa erittäin huolellisesti. Ennen nimitystä he ovat penkoneet tuomareiden taustat, merkittävät päätökset, ja perustuslailliset linjanvedot.

 

Yleensä republikaanit ja demokraatit osuvat palloon melko tarkasti, mutta satunnaisesti tuomarit osoittautuvat virassaan itsenäisiksi ja yllättäviksi operoijiksi. Joskus vastuu, kokemukset, ja maan tilanne muokkaavat heidän oikeudellista ajatteluaan.

Dwight D. Eisenhower kutsui Earl Warrenin nimitystään Korkeimman oikeuden puheenjohtajaksi presidenttikautensa pahimmaksi virheeksi. Eisenhower luuli nimittäneensä maltillisen konservatiivin, mutta Warrenin johtama korkein oikeus mm. tuomitsi rotuerottelun perustuslain vastaiseksi.

Toinen esimerkki on George H.W. Bushin nimittämä David Souter. Maltillinen republikaani lähestyi uransa aikana päätös päätökseltä liberaaleja kollegojaan.

 

Donald Trumpin nimittämä Neil Gorsuch äänesti tiistaina, 17. huhtikuuta yhdessä liberaalien tuomarien kanssa. Hän oli ratkaiseva ääni 5-4 äänestyksessä, joka tuomitsi Trumpin ja hänen edeltäjänsä Barack Obaman ajaman karkoituspolitiikan osittain perustuslain vastaiseksi.

Gorsuchista ei tullut yhtäkkiä liberaali. Päätös perustui ennen kaikkea huonosti kirjoitetun lain kritiikkiin. Oikeusistuimen niukan enemmistön mukaan laki antoi virkavallalle liian suuren harkintavallan väkivaltarikoksien määrittelyssä.

 

Tuore korkeimman oikeuden tuomari osoitti olevansa uskollinen perustuslain tulkinnalleen ja tarjoili samalla hänet nimittäneelle presidentille poliittisen tappion.

Päätöksen osoittama itsenäisyys lupaa hyvää Gorsuchin kaudelle oikeusistuimessa.

 

Soundtrack: Radiohead, There, There.