Korkeimman oikeuden aborttipäätös oli republikaaneille taktinen voitto, mutta strateginen tappio

Jos amerikkalaiset menettävät luottamuksensa maan korkeimpaan oikeuteen, syntyneen vahingon korjaaminen on erittäin vaikeaa.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kun nuori Yhdysvaltain kansakunta keskusteli perustuslain säätämisestä 1780-luvulla, osa vierasti ajatusta korkeimmasta oikeudesta, joka mahdollisesti huseeraisi kumoamassa lainsäätäjien päätöksiä.

Alexander Hamilton, eräs vallankumouksen ja nuorten Yhdysvaltojen keskeisistä intellektuelleista, rauhoitteli kriitikkoja federalistikirjoituksessa numero 78. Uusi perustuslaki antaisi presidentille miekan, eli toimeenpano-oikeuden. Kongressi vastaisi lainsäädännöstä, eli se kontrolloisi kukkaroa. Korkeimmalla oikeudella ei ole muuta valtaa kuin tuomiovalta, ja sen toimeenpanossa se on riippuvainen muista, Hamilton kirjoitti.

Korkeimmasta oikeudesta kehittyi Hamiltonin povauksia voimakkaampi instituutio, koska se onnistui nopeasti vakiinnuttamaan asemansa harkitsevana ja tasapuolisena tuomarina. Amerikkalaiset hyväksyivät sen päätökset. Oikeusistuimen valta perustui kunnioitukseen, jota kansalaiset ja poliittiset instituutiot sille osoittivat.

Nyt Korkein oikeus on nakertamassa omaa arvovaltaansa. Kyse ei ole pelkästään kiistellyistä päätöksistä, vaan myös koko oikeusistuimen koostumuksesta.