Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Koristähti: ”Olen homo.”

Blogit Americana 29.4.2013 19:06
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Jason Collins, Washington Wizards -koripallojoukkueen sentteri, astui ulos kaapista. Hänestä tuli ensimmäinen aktiivinen pääsarjojen pelaaja, joka tunnusti avoimesti homoutensa.

Collins kirjoittaa seksuaalisesta suuntautumisestaan ensi viikolla ilmestyvässä Sports Illustrated -lehdessä:

”Kukaan ei halua elää pelossa. Olen aina pelännyt sanovani jotain väärin. En ole koskaan nukkunut hyvin. Mutta jokainen kerta kun olen jakanut salaisuuteni, tunnen itseni vahvemmaksi ja nukun hieman paremmin.

Näin suuren salaisuuden vaaliminen vie valtavasti energiaa. Olen kärsinyt vuosikausia sekä mennyt todella pitkälle suojellakseni salaisuutta. Olin varma, että maailmani romahtaisi jos kaikki saisivat tietää totuuden. Silti, kun tunnustin seksuaalisuuteni, tunsin itseni kokonaiseksi ensimmäistä kertaa. Huumorintajuni oli edelleen sama, käyttäytymiseni ei muuttunut ja ystäväni tukivat minua edelleen.”

Huhujen mukaan kansallisesti tunnettu NFL-tähti aikoo myös julkistaa homoutensa lähiviikkoina.

Näin maailma, ja Yhdysvallat, muuttuvat. 1960-luvulle asti afroamerikkalaisten eriarvoinen käsittely oli varsinkin Etelässä liki itsestäänselvää ja automaattista. Tänään presidentillä on terve rusketus. Vielä vuosituhannen vaihteessa homojen tasa-arvo vaikutti miljoonille amerikkalaisille mahdottomalta ajatukselta. Tänään amerikkalaisten enemmistö kannattaa homoliittoja.

Onnittelut, Jason Collins! Onnittelut, NBA! Onnittelut, Amerikan Yhdysvallat! Te kaikki voitte tänään hieman eilistä paremmin.

Soundtrack: Red Hot Chili Peppers, Fight Like a Brave.

(Juttua on korjattu. Bloggaaja ei ollut havainnut uutista Collinsin helmikuisesta siirrosta Bostonista Washingtoniin.)