Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Konservativismin dilemma

Blogit Americana 16.10.2009 15:19
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Terveydenhoidon uudistus ylitti ensimmäisen aidan senaatissa. Nyt alkaa taistelu ns. julkisesta optiosta.

Julkinen optio, eli valtion myymä sairasvakuutus, joka kilpailisi yksityisten sairasvakuutusten kanssa, on erinomainen esimerkki tämän päivän amerikkalaisen konservativismin dilemmasta.

Amerikkalainen konservativismi uskoo, että valtio on kyvytön suoriutumaan mistään tehtävästä hyvin. Valtion byrokraattisuus ja tehottomuus tarpeettomuus on modernille republikanismille liki perustava epistola, uskonkappale josta ei voi tinkiä.

Silti, nyt republikaanit taistelevat julkista optiota vastaan, sillä jos valtio astuu vakuutusmarkkinoille, se ajaa kaikki yksityiset vakuutukset vararikkoon. Valtio on tehoton ja onneton, paitsi vakuutusbisneksessa?

Moderni republikanismi vaatii kykyä elää lukuisten, perustavaa laatua olevien ristiriitojen kanssa. Monet konservatiiviset intellektuellit ovat, onneksi, huomanneet saman, kuten mainion katolisen firstthings.com -blogin kommentaattori Joe Carter.

Republikaanit ovat perinteisesti olleet hyviä muokkaamaan puolueensa uudelleen, korjaamaan kurssiaan, vastaamaan uusiin haasteisiin. Läpi 1980-1990 lukujen puolue oli, monessa mielessä, tuoreiden ajatusten ja mielenkiintoisten ajattelijoiden liike. Tänään? Odotamme, että aikuiset ottaisivat pian taas ohjat käsiinsä.

Soundtrack: Velvet Revolver, Fall to Pieces.