Kongressivaalien ruumiinavaus

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Ovensuukyselyt paljastivat, että eiliset kongressivaalit olivat ennen kaikkea talousvaalit. Kansallisesti noin 88 prosenttia äänestäjistä sanoi, että talous on huonossa kunnossa.

Pessimistiset ja vihaiset äänet satoivat valtaosin republikaanien laareihin. Äänestäjät, jotka listasivat talouden päällimmäiseksi huolenaiheekseen äänestivät republikaaneja lukemin 53-44.

***

Vaalitulokseen nähden hieman yllättäen äänestäjät eivät syyttäneet taloudesta presidentti Obamaa. Noin 35 prosenttia äänestäjistä pisti takkuavan talouden Wall Streetin syyksi, 29 prosenttia syytti presidentti George W. Bushia, ja 24 prosenttia syytti Obamaa.

Nopeasti analysoiden vetäisin numeroista kaksi johtopäätöstä:

1. Pankkien tukipaketti oli erittäin, erittäin epäsuosittu päätös, ja kansakunnan suuttumus finanssisektoria kohtaan on todella vahva. Republikaanien talouspopulistinen kampanja lypsi suuttumusta erittäin tehokkaasti.

2. Mikäli talous elpyy, Obama saanee leijonanosan kiitoksesta. Jopa valtaosa republikaaneja äänestäneistä syytti taloustilanteesta enemmän Wall Streetiä kuin istuvaa presidenttiä.

***

Teekutsulaiset eivät ole yksin vastuussa republikaanien voitosta.

Eläkeläiset sekä iäkkäät äänestäjät puskivat republikaanit voittoon. Toisin kuin vuonna 2008, nuoret äänestäjät eivät syttyneet vaaleista, mutta taloudesta ja omasta kukkarostaan huolestuneet eläkeläiset äänestivät innokkaasti. Yli 65 vuotiaiden äänet meinivät republikaaneille yli 20 prosentin marginaalilla.

Veikkaan, että monet eläkeläisten äänistä perustuivat klassiseen ”valtion näpit pois (valtion maksamista) eläketurvastani sekä eläkeläisten sairasvakuutuksestani!” -dilemmaan.

Idealistiset teekutsulaiset sekä praktiset oma kukkaro -äänestäjät veivät yhdessä republikaanit voittoon.

***

Edustajainhuoneen seuraavalla puhemies John Boehnerillä on edessään vaikea savotta. Vaalivoiton tuoma innostus joutuu koetukselle, kun hän joutuu sovittelemaan teekutsu-henkisten tosiuskovien ja maltillisten, hallintomielisten republikaanien välisiä filosofisia ja poliittisia eroavaisuuksia.

”Ei!”-sanan huutamiseen perustuva politiikka ei toimi valtapuolueelta, mutta se tuskin estää Mike Penceä ja kumppaneita yrittämästä.

Soundtrack: David Bowie, Space Oddity.