Kongressin valtauksen tutkinta nakertaa maata ison valheen alta – Trump kävi todellisuutta vastaan lähes yksin

Donald Trumpin hallinnon jäsenet kertovat lausunnoissaan vakuutelleensa vaalien rehellisyyttä presidentille kerran toisensa jälkeen.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone käy parhaillaan kuulemisia liittyen 6. tammikuuta 2021 tapahtuneeseen kongressin valtaukseen. Kuulemiset ovat ehtineet noin puoliväliin.

Uudet paljastukset ovat toistaiseksi olleet rajallisia, mutta kuulemisissa on onnisuttu tarkentamaan fokusta ja luomaan selkeä narratiivi siitä, miten kaikki tapahtui.

Aniharva kuulusteluja seurannut voi enää uskotella itselleen, että kongressin valtaus olisi ollut jotain muuta kuin valheeseen ja väkivallalla uhkaamiseen perustunut yritys sivuuttaa vaalitulos ja perustuslaki.

Ex-presidentti Donald Trumpin lakimiehet ja hallinnon edustajat ovat todistajanlausunnoissaan kertoneet, miten he kerran toisensa jälkeen vakuuttivat presidentille vaalien olleen rehelliset. He torppasivat presidentin fantasioita vaalipetoksesta ja osoittivat, ettei hänellä ollut mitään laillista keinoa pysytellä vallassa.

Trump sivuutti faktat, perustuslain ja omat neuvonantajansa. Oman mielikuvituksensa lisäksi hän uskoi vain paria muuta harhaluuloista ja/tai opportunistista tukijaansa. Trumpin hallintoon kuulunut ex-oikeusministeri Bill Barr sanoi Trumpin ”irtaantuneen todellisuudesta.