Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kongressi, Trump ja Venäjä-pakotteet: Kuka voittaa painin?

Blogit Americana 24.7.2017 09:14
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kongressi hyväksyi viikonloppuna viime kuukausien kiinnostavimman lakialoitteen.

Sekä edustajainhuone että senaatti näyttävät päässeen sopimukseen mittavista Venäjän vastaisista pakotteista. Kongressiedustajat näkivät, että Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin vaati tiukan vastauksen.

Vaikka äänestystä aloitteesta ei ole vielä ollut, se nauttii laajaa tukea molempien puolueiden edustajilta. Lakialoite saattaa päätyä presidentti Donald Trumpin pöydälle jo elokuussa.

 

Allekirjoittaako Trump lain?

Presidentti on toistuvasti vastustanut Venäjä-pakotteita. Valkoinen talo sanoo tarvitsevansa vapaammat kädet diplomaattiseen työhön Venäjän kanssa.

Lakialoite osoittaa että monet republikaanitkin ovat turhautuneita Trumpin outoon Vladimir Putinin ihailuun. He eivät selvästikään halua antaa presidentille hänen vaatimiaan vapauksia Venäjän suhteen.

Jos Trump käyttää veto-oikeuttaan, kongressi kykenee todennäköisesti runnomaan lain läpi ilman presidentin allekirjoitusta.

Veto myös voimistaisi entisestään epäilyjä Trumpin Venäjä-siteistä ja mahdollisista lehmänkaupoista koskien viime vaaleja.

Mutta jos Trump allekirjoittaa lain, miten venäläiset reagoivat presidentin päätökseen? Miten käy Putinin ja Trumpin keskinäisen fanituksen? Kykeneekö Venäjä vaikuttamaan Trumpin päätöksentekoon? Miten tämä vaikuttaa käynnissä oleviin Trump-tutkimuksiin? Pysyvätkö republikaanit presidenttinsä takana?

Aloitteessa on monta liikkuvaa osaa.

 

Soundtrack: Portugal. The Man, Feel It Still.