Kongressi joutui väistämättömän eteen: Trumpin hyökkäys demokratiaa vastaan vaatii reagointia

Epäuskoinen shokki leimaa Yhdysvaltain ilmapiiriä, ja ihmiset yrittävät edelleen hahmottaa tapahtumien kokonaiskuvaa. Osa republikaaneista pitää valtakunnanoikeutta turhana sirkuksena.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Donald Trump kutsui kannattajansa osoittamaan mieltä Washingtoniin, 6. tammikuuta, 2021. Joulukuisessa twiitissään hän lupasi, että odotettavissa on ”villiä menoa.”

Trumpin fanaattiset tukijat vastasivat kutsuun. Trump puhui heille Washingtonin keskustassa. Yli tunnin kestänyt monologi tarjosi kuulijoille koosteen Trumpin viimeaikaisista fantasioista ja pakkomielteistä: vaalit olivat huijausta, media ja some-firmat ovat epäreiluja, Trump sai oikeasti murskavoiton.

Puheensa huipennukseksi Trump kehotti kannattajiaan marssimaan kongressiin ja vaatimaan kongressia kumoamaan vaalituloksen. Puhe oli ajoitettu huolellisesti juuri sille hetkelle, kun kongressi aloitti prosessin vaalituloksen ratifioimiseksi.

”Teidän täytyy näyttää voimanne ja teidän on oltava vahvoja,” Trump huudatti ylikierroksilla käyvää yleisöään. Presidentti sanoi, että kuulijakunnan on marssittava kongressiin ja heidän on yritettävä antaa kongressin republikaaneille ”ylpeyttä ja rohkeutta, jota he tarvitsevat ottaakseen maamme takaisin.”