Koko Amerikan kuvernööri: koronakriisi nosti Andrew Cuomon valokeilaan ja jopa presidenttihuhujen kohteeksi

Cuomon asiavetoiset tiedotustilaisuudet ovat tarjonneet vastapainoa Valkoisen alon rönsyileville ja fantasioita pursuaville kampanjatapahtumille.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Koronavirus on jälleen muistuttanut amerikkalaisia kuvernöörien ja pormestarien tärkeydestä. Kun liittovaltio on kompastellut kriisin hoidossa, kuvernöörit ja pormestarit ovat nousseet avainasemaan taudin leviämisen vastaisessa taistelussa.

Valkoisen talon reaktio virukseen on ollut vähintäänkin tempoileva. Tammi-helmikuussa presidentti Donald Trump vakuutti tilanteen olevan täysin hallinnassa, kutsuen koko tautia demokraattien ”huijaukseksi” ja yritykseksi vahingoittaa Trumpia poliittisesti.

Kun tilanteen vakavuus on lopulta selvinnyt jopa Valkoiselle talolle, Trump on muuttanut viestiään. Maaliskuun lopussa hän sanoi taudin tappavan mahdollisesti 100 000–200 000 amerikkalaista.

 

Valkoisen talon etsiessä tehokasta tiedotus- ja toimintalinjaa, kuvernöörit ja pormestarit ovat ottaneet ohjat käsiinsä. Kuveröörien puoluekanta ei ole vaikuttanut siihen, ovatko nämä jääneet odottamaan Valkoisen talon toimia tai ohjastuksia.