Kisa kapitalismin tulevaisuudesta

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskilännessä käydään kiivasta kamppailua kahden erilaisen talousmallin välillä.

Wisconsin ja Minnesota ovat perinteisesti olleet rakkaat viholliset, hieman Suomen ja Ruotsin tyyliin. Demografisesti ja kulttuurisesti samankaltaiset naapurit ovat kisanneet toisiaan vastaan koko historiansa, urheilusta talouteen.

Historiallisesti molemmat ovat olleet valtaosin populismiin kallellaan olevia liberaaleja osavaltioita. Wisconsin antoi Yhdysvalloille erään sen historian merkittävimmistä vasemmistopolitiikoista: ”Fighting Bob” LaFollette oli vuosisadan alun johtavia progressiivisen liikkeen airuita. Minnesota puolestaan valitsi 1930-luvun laman aikaan sosialisti Floyd Bjørnstjerne Olsonin kuvernöörikseen.

Viime vuosina osavaltiot ovat erkaantuneet poliittisesti. Minnesota on satsannut demokraatteihin, mutta Wisconsin on kääntynyt melko jyrkästi oikealle kuvernööri Scott Walkerin ja hänen republikaanisten kongressikavereittensa valtakaudella.

Noustuaan valtaan neljä vuotta sitten Walker ja republikaanien hallitsema Wisconsinin kongressi ryhtyivät puskemaan mittavia uudistuksia osavaltion lainsäädäntöön. He leikkasivat koulutuksen ja terveydenhoidon määrärahoja, eliminoivat alempien tuloluokkien verohelpotuksia sekä siirsivät suuremman osan osavaltion työntekijöiden eläkkeistä ja terveydenhoitomaksuista työntekijöiden kontolle. Samanaikaisesti Wisconsinin republikaanit leikkasivat ylempien tuloluokkien verotusta.