Kirje mustille pojilleni

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Fergusonin tapahtumat Missourissa olivat viimeinen pisara. Joudun pitämään pojilleni puheen. Ajatuskin puheesta kauhistuttaa, puistattaa ja liki raivostuttaa minua, mutta poikiaan syvästi rakastavana isänä minulla ei ole muuta mahdollisuutta:

 

Rakkaat poikani. Te olette suomalaisia ja afroamerikkalaisia. Teillä on kaksi vanhempaa, neljä isovanhempaa, serkkuja, ystäviä ja muita läheisiä kahdella mantereella. Olette kahden eri maan, kulttuurin ja ns. ”rodun” risteytys. Olette asuneet sekä Yhdysvalloissa että Suomessa ja tunnette molemmat maat kodeiksenne. Te olette modernin, kosmopoliittisen ja yhä suvaitsevaisemman maailman lapsia.

Mutta ne jotka eivät tunne teitä, katsovat teitä ja näkevät kolme mustaa teini-ikäistä poikaa. Te joudutte pelaamaan eri säännöillä kuin teidän valkoiset kaverinne – varsinkin tietyissä Yhdysvaltojen osissa.

Teidän virhemarginaalinne ovat kapeammat. Poliisit suhtautuvat teihin eri tavalla kuin valkoisiin kavereihinne. Jotkut tulkitsevat itsevarmuutenne röyhkeydeksi, tasa-arvon ja kunnioituksen vaatimuksenne aggressioksi. Jos teette jotain teini-ikäisen typerää Yhdysvalloissa, teidän valkoiset kaverinne selviävät mahdollisesti tiukalla puhuttelulla ja poliisikyydillä kotiin, mutta teidät todennäköisesti pidätetään.