Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Kingin lapset rahastavat isänsä nimellä

Marko Maunula
Blogit Americana 20.4.2009 13:32

Joskus omenat putoavat kauas puusta. Ja vierivät vielä kauemmaksi. Martin Luther King, Jr:n jälkeläiset jatkavat edelleen isänsä haudan ryöstämistä.

Kun James Earl Ray ampui Kingin 41. vuotta sitten, Kingin neljä lasta olivat 5-12 vuotiaita. Lapset joutuivat varttumaan tragedian ja edesmenneen isän jättimäisessä varjossa, Atlantan mustassa aatelistossa.

Vuosikymmenten saatossa on ilmennyt, että Kingin lapset ovat olleet tyytyväisiä uriin ammattimaisina Kingin lapsina. Vanhin tytär, jo edesmennyt Yolanda, työskenteli eri hyväntekeväisyysjärjestöjen hallituksissa, kokeillen myös uraa näyttelijänä. MLK III on keskittynyt kansalaisoikeustyöhön sekä isänsä nimeä ylläpitävän keskuksen johtoon. Hän on ollut täysin sopimaton molempiin tehtäviin.

Kun hän ei ole keskittynyt isänsä nimellä rahastamiseen, Dexter leikkii tuottajaa Los Angelesissa. Lapsista nuorin, Bernice, on seurannut isäänsä saarnastuoliin, mutta hänen teologiset vakaumuksensa ovat lähempänä konservatiivista tele-evankelismia kuin isänsä humanismia.

Reilun vuosikymmenen ajan Kingin lapset ovat pyrkineet tekemään isänsä nimestä tuottavan rahasammon. Samanaikaisesti he ovat tyrineet isänsä nimeä ja elämäntehtävää kantavat organisaatiot. Atlantan keskustan King Center on lasten ohjauksessa kuihtunut aneemiseksi ja visiottomaksi kolmannen luokan museoksi.

Noin 15 vuotta sitten Dexter halusi rakentaa Atlantaan absurdin King -huvipuiston. Hän konsultoi Elvis Presleyn perikunnan kanssa, haluten rakentaa Graceland-tyyppisen operaation rahastamaan isänsä nimellä. Yritys epäonnistui, luojan kiitos.

Vuosituhannen vaihteessa perikunta myi Kingin imagen Cingular-puhelinyhtiölle, joka kaytti Kingin kuvaa ja I Have a Dream -puhetta mainoskampanjassaan. Suomalaisittain pyhäinhäväistys on samaa luokkaa, kuin jos Mannerheimin kirjoittamaa ylipäällikön päiväkäskyä käytettäisiin myymään tamponeja.

Kolme vuotta sitten perikunta aikoi pistää isänsä henkilökohtaiset paperit huutokauppaan, jossa he toivoivat niiden tuovan jopa 30 miljoonaa dollaria. Historiallisesti Kingin paperit ovat mittaamattoman arvokas kokoelma, joka kuuluisi tasokkaan yliopiston tai arkiston kokoelmiin. Anonyymit lahjoittajat pelastivat kokoelman ostamalla paperit ja lahjoittamalla ne Morehouse-yliopistolle, isänsä alma materille.

Viimeiset vuodet leegio vapaaehtoisia aktivisteja on puskenut aktiivisesti King-muistomerkin rakentamista maan pääkaupunkiin, Abraham Lincolnin, George Washingtonin, Thomas Jeffersonin, sekä muiden amerikkalaisten suurmiesten monumenttien rinnalle.

Aktivistit ovat keränneet rahaa, rummuttaneet projektin puolesta, hakeneet poliittista tukea projektille. Monumentti Washingtonin The Mall -viheralueella on suurin kunnianosoitus minkä amerikkalainen voi saada.

Miten Kingin lapset ovat suhtautuneet projektiin? Rahastamalla isänsä nimen käytöstä. Viikonvaihteen lehdet kertoivat, että Kingin lapset ovat veloittaneet 800000 dollaria isänsä nimen ja kuvan käytöstä projektin rahoituskampanjassa.

Kingin elämäntehtävä ja saavutukset olivat niin mittavia, että hänen muistoaan ei voi juuri mikään vahingoittaa. Mutta hänen lapsensa yrittävät parhaansa.

Soundtrack: Curtis Mayfield, Pusherman

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Auts, ikävä lukea tällaista. En olekaan aikaisemmin lukenut Kingin lapsien elämästä nykypäivänä, kiitokset toimittajalle. Muistan lukeneeni Coretta Scott Kingin kirjoittaman kirjan Kingien elämästä joskus murkkuikäisenä, mutta yllättäen opuksen tapahtumat eivät jatkuneet juurikan vuotta -68 pidemmälle.

King on kyllä vahvasti ikonisoitu, mutta se kuva ei ole täysin todellisuuteen perustuva. Hänen varsinkin viimeisten vuosiensa vahvan sosialistiset ajatukset ja teot on siivottu pois julkisuuskuvasta ja muistelutilaisuuksista. Jos hän todella saisi patsaan Washington Memorialiin niin se olisi melko kutkuttavaa –sosialistin monumentti Amerikan pyhimmässä!

Ilmeisesti Malcolm X:n omenat eivät onneksi ole degeneroituneet, lieneekö osasyynä se, ettei tästä miehestä koskaan haluttu leipoa kansallissankaria..?

http://www.ilyasahshabazz.com/home.html

http://www.thevarsity.ca/article/1895

Varmasti myös King on ikonisoitu siinä missä monet muutkin suurmiehet, mutta käsittääkseni hänen loppuvuosiensa ”sosialistiset ajatukset” sijoittuivat enemmän reformistiseen suuntaan eikä niinkään esimerkiksi kommunismiin. Vai olenko nyt täysin pimennossa?

Et ollenkaan, mutta sosialismi tai sosialisti ovat jo pelkkänä sanoina edelleen iso mörkö suurimmalle osalle amerikkalaisista. Niin tehokas on ollut kapitalismin propaganda.