Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kiitospäivänä 2009

Blogit Americana 26.11.2009 08:46
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kiitospäivä, juhlapäivistä amerikkalaisin, on taas torstaina. Kinkut ja kalkkunat odottavat uunin lämpenemistä, perunat kiehuvat, kastikkeet sakeutuvat, isät humaltuvat, ja Dallas Cowboysin jenkkifutispelaajat verryttelevät perinteistä Thanksgiving Day -matsiaan varten.

Olen jo aikaisemmin tunnustanut olevani suuri kiitospäivän ystävä. Kalenterivuosi ansaitsee edes yhden päivän, joka keskittyy positiivisuuteen ja kiitollisuuden aiheiden ajatteluun. Hyvä ruoka sekä perheen ja ystävien seura ovat mainio lisäbonus.

Tänä vuonna kiitospäiväni on hieman erilainen. Olen sairaalassa toipumassa kemoterapian jälkeisistä komplikaatioista, eli perinteinen mässäily ja hyvän single malt -viskin siemailu jäävät tältä vuodelta väliin. Silti, kiitollisuuden aiheita riittää tällekin vuodelle.

Olen kiitollinen…

… modernista lääketieteestä. Vielä muutama vuosikymmen sitten diagnoosini olisi tarkoittanut kuolemantuomiota. Kiitos tuhansien omistautuneiden tutkijoiden ja modernin teknologian, voin jatkaa elämääni melko normaalisti hamaan – ja toivottavasti kaukaiseen – tulevaisuuteen saakka.

… työpaikastani. Minut ns. ”tenuroitiin” marraskuun alussa, eli sain ylennyksen apulaisprofessorista varaprofessoriksi. Tämä tarkoittaa, että minua ei voi käytännössä erottaa kuin virkavirheen tai tehtävien laiminlyönnin vuoksi. Akateeminen vapauteni on nyt turvattu.

… työtovereistani sekä seurakunnastani. Sairaudessa ystävien arvo korostuu. Kollegani ovat ilolla paikanneet luentojani ja hoitaneet hallinnollisia tehtäviä puolestani. Seurakuntani on tarjonnut apua kaikessa mahdollisessa, ruokakaupassa käynnistä siivoamiseen, lasten vahtimiseen ja shakkivastustajien järjestämiseen.

Deon Thompsonista, Tyler Zelleristä, sekä erityisesti Marcus Ginyardista. Kiitos tehotrion, University of North Carolinan korisjoukkue on aloittanut kauden odotettua paremmin. Kausi lienee kiinnostava huhtikuun huipentumaan saakka.

… Fatburger-ketjun juustohampurilaisista, Zesto’s-ketjun banaanipirtelöistä, Luqma-ravintolan lammasriisistä, sekä Mediterranean Grillin koko tarjonnasta. Kemoterapian aiheuttama ruokahalun puute 0 – herkullinen roskaruoka 1.

… ystävistäni ja perheestäni. Aina, mutta erityisesti juuri nyt.

Hyvää kiitospäivää!

Soundtrack: Grateful Dead, Eyes of the World.

PS. Puolittainen sairaslomani alkaa olla loppusuoralla. Ellei takaiskuja ilmene, palaan normaaliin blogaustahtiin ensi viikolla.