Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kiitospäivän ydinsanoma elää kaupallisuudesta huolimatta: Aiheita kiitokseen on valtavasti – tänäkin vuonna

Blogit Americana 22.11.2017 16:35
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Torstai marraskuun 23. on kiitospäivä. Amerikkalaiset kokoontuvat juhlapöytien ääreen ylensyömään ja tapaamaan lähimmäisiään.

Toisin kuin kristilliset juhlat, satoja vuosia vanha traditio yhdistää kaikki amerikkalaiset, uskontokunnasta tai maailmankatsomuksesta riippumatta.

Vaikka kiitospäivästä on kehittynyt mässäilyyn, amerikkalaisen jalkapallon katsomiseen ja seuraavan päivän shoppailuun keskittynyt tapahtuma, sen ydin elää. Kiitospäivän yhteydessä on edelleen tapana keskittyä positiivisiin asioihin.

Tänäkin vuonna minulla on valtavasti kiitollisuuden aiheita. Kaikkein tärkeimmät ovat universaaleja: perhe, työ ja terveys. Niiden ohella saan nauttia kymmenistä muista merkittävistä hyvän elämän rakennuspalikoista.

 

Olen kiitollinen….

Naapuruston uudesta ranskalaisesta leipomosta

Juuri leivotun baquetten vaikutus on paitsi kulinaarinen, mutta myös terapeuttinen. Työ on entistäkin mukavampaa kun sen voi tehdä kahvilassa, cafe au laitin ja croissantin kera.

Kuntosalin höyrysaunasta

Ostin jäsenyyden kuntosalille, jonka laitevalikoimaan kuuluu erinomainen höyrysauna. Squashin tai punttisalin jälkeen se tuntuu melkein yhtä hyvältä kuin aito suomalainen sauna. Tai näin ainakin itselleni uskottelen.

Arkisista asioista

Washington on kaaoksessa ja Yhdysvaltojen poliittinen kulttuuri natisee liitoksistaan. Uutiset Valkoisesta talosta ovat masentavia. Onneksi on arkisia asioita, joihin keskittyä: perhe, ystävät, työ, ateriat, taidenäyttelyt, seurakunta, elokuvat, urheilutapahtumat sekä muut elämän rutiininomaiset kohokohdat.

Lomamatkasta

Kun luette tätä, olen todennäköisesti jossain, missä on lämmintä ja aurinkoista. Röhnötän rantatuolissa lukien Lou Reed -elämänkertaa hedelmäkulho ja kylmä juoma käden ulottuvilla. Raskas vuosi vaatii kevyet huvit.

Nate ja Betty Bowersista

Tänä vuonna poikani menettivät kaksi isovanhempaansa. Heidän kuolemansa synnytti valtavan surun, mutta olen suunnattoman kiitollinen että sain olla osa heidän elämäänsä 23 vuoden ajan. Maailmassa ei ole ihmistä, jota olisin ihaillut enemmän kuin Natea. Olette molemmat ansainneet siunatun levon.

 

Soundtrack: Lou Reed, Perfect Day