Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kiitospäivän ajatuksia

Blogit Americana 26.11.2015 10:00
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tänään Yhdysvalloissa juhlitaan taas kiitospäivää. Perinteiden mukaisesti yritän aina tähän vuodenaikaan miettiä asioita. joista olen läpikotaisin kiitollinen. Perhe, ystävät ja muut perusasiat ovat niin itsestään selviä, ettei niitä tarvitse mainita enää julkisesti – ilmaisen niistä kiitollisuuden suoraan, henkilöltä henkilölle. Mutta muitakin kiitollisuudenaiheita riittää reippasti.

 

Moderni lääketiede

Jos olisin saanut leukemiani vain muutama vuosikymmentä aikaisemmin, tuhkani olisi levitetty tuuleen jo aikoja sitten. Nyt tohtori Dubovsky apujoukkoineen kykenee pitämään sieluni ja ruumiini yhdessä – kaikella todennäköisyydellä.

 

Kosmopoliittinen asuinkaupunkini

En pidä monikulturaalisuudesta, mutta arvostan suunnattomasti radikaalia integraatiota ja sen synnyttämää mahdollisuutta syvään ystävyyteen parhaiden kavereideni – juutalaisen, afroamerikkalaisen ja englantilaisen jannun – kera. Ruoan ystävänä on myös kivaa, että 20 minuutin ajomatkan sisältä löytyy ainakin 20 eri kansallisuutta edustavaa ravintolaa – taatusti autenttisia ja herkullisia.

 

Koirani

Mastiffi-sekoitukseni Leicester ja amerikkalaiselta eskimokoiralta näyttävä Yorke ovat molemmat ns. rescue-koiria. Tympeäkin päivä tuntuu paremmalta, kun kotiin tullessa kaksi hurttaa vinkuvat innosta odottaen kusetuskävelyä ja loppuillan loikoilua sohvalla, isäntäväen lukiessa tai katsellessa teeveetä.

 

UNC:n koripallojoukkue

Alma materini miesten korisjoukkue on vahva ehdokas kauden mestariksi. Tasapainoinen ja taitava joukkue on, yhdestä tappiostaan huolimatta, aloittanut vahvasti. Tälle porukalle on hauska hurrata.

 

Kendrick Lamar, To Pimp a Butterfly

Omakohtainen vuoden paras albumi on tarjonnut loistavan soundtrackin kymmenille kävelyretkille, vaatteiden silityksille ja ruuanlaitto-sessioille. Miehen jatsahtava funk-rap on, klisettä käyttääkseni, ajatonta. (Bubbling under: New Order, Music Complete.)

 

Erinomaista kiitospäivää!

 

Soundtrack: Johnny Cash, Thanksgiving Prayer