Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kiitospäivän aattona

Blogit Americana 24.11.2010 14:37
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Torstai on taas kiitospäivä Yhdysvalloissa. Ei-uskonnollinen juhla on maan ehkä suurin juhlapäivä, tuoden amerikkalaiset kristityt, muslimit, hindut, ateistit, yms. herkkupöytien äärelle.

Kiitospäivä on vanhan elonkorjuu-juhlan variaatio, ja sen henkinen keskipiste on täyteen lastattu herkkupöytä. Bloggaajan huushollin jääkaappi huokuu kinkun, kalkkunan, sekä muiden perinneherkkujen painosta. Suomalaisuutta huomisessa ruokapöydässä edustavat graavilohi ja itse kokattu rosolli.

Juhlan juju on luonnollisesti kiitollisuus. Se kehoittaa osallistujaa etsimään kiitollisuuden aiheita omasta elämästään, oli hänen elämäntilanteensa mikä tahansa. Omat siunaukseni ovat liian runsaat edes laskettavaksi, mutta yritän päivän hengessa listata muutaman.

Olen kiitollinen…

Terveydestäni. Tasan vuosi sitten makasin sairaalan lakanoiden välissä, itsekin lakanan värisenä. Veripussi virtasi telineestä kasivarteeni, ja vuoteen jalkopäässä pelottavan vakava katolinen pappi kysyi josko halusin sairaiden voitelun sakramentin vai pelkästään rukouksen? Leukemiani oli onneksi helposti hoidettavaa laatua. Olen kiitollinen modernista lääketieteestä, tohtori Adam Mininbergin ammattitaidosta, saamani lisäveren luovuttajasta, sekä jokaisesta joka edesauttoi toipumisessani.

Kollegoistani. Sairauteni sekä toipumiseni aikana työkaverini pitivät huolen luennoistani, hallinnollisista velvollisuuksistani, sekä opiskelijoideni tarpeista. He tekivät tämän anteliain sydämin, pitäen huolen siitä, että työ oli viimeinen huolenaiheeni.

Työstäni. Näinä taloudellisina aikoina kyky tehdä haluamaani työtä, turvatussa työpaikassa, kohtuullista korvausta vastaan on Iso Asia.

Perheestäni. Mutta tämähän on sanomattakin selvää.

Olen myös kiitollinen hyvistä kirjoista, New York Timesin sunnuntaipainoksesta, kuumista kylvyistä, The Rootsin uusimmasta albumista, huomista odottavasta Laphroaig single malt -pullosta, naapurustoni erinomaisesta taqueriasta, Suomesta saapuneesta Fazerin ruutusalmiakki-paketista, villasukista, Atlantan poikkeuksellisen kauniista syksystä, sekä juuri alkaneesta yliopisto-koriskaudesta.

Hyvää kiitospäivää!

Soundtrack: Talk Talk, Wealth.