Kiitos, Eurooppa!

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Massiiviset muuttoliikkeet ovat aina olleet osanamme. Ne ovat liki aina olleet osaltaan myös traagisia ja väkivaltaisia tapahtumia.

Ihmiskunta on liikkunut aina. Taloudelliset paineet, sodat, ilmastonmuutokset ja muut tekijät ovat puskeneet ihmisryhmiä liikkeeseen jo kymmenien tuhansien vuosien ajan. Esi-isämme ovat paenneet jääkausia ja seuranneet peuralaumoja, paenneet tai tuhonneet toisia heimoja ja lähteneet Amerikkaan tai Ruotsiin etsimään leveämpää leipää.

Eurooppalaisten reaktio Syyrian pakolaisten hätään osoittaa kokonaisuudessaan läntisen maailman ihailtavan eettisen kehityksen.

Läpi muinaishistorian ja keskiajan, kansainvaellukset johtivat verisiin yhteenottoihin kanta-asukkaiden ja parempaa elämää etsivien heimojen välillä. Visigoottien, lombardien, ostrogoottien, viikinkien, vandaalien, hunnien ja kumppaneiden liikehdinnät jättivät veriset jäljet kautta Euroopan.

Jopa siirtolaisille suopea ja maahanmuuton varaan perustettu Yhdysvallat on satunnaisesti tervehtinyt tulokkaita väkivallalla. 1800-luvun puolivälin Know-Nothing liike oli paitsi poliittinen puolue myös väkivaltainen massaliike, joka oli suunnattu erityisesti irlantilaisia tulokkaita kohtaan. Lyhyen ajan sisällissodan alla Know-Nothings, virallisesti The American Party, oli monissa maan osissa valtapuolue.