Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Kiina vs. Yhdysvallat

Marko Maunula
Blogit Americana 21.4.2010 13:39

The Onion iskee jälleen. Tuoreessa jutussa poliittisen parodian pää-äänenkannattaja arvioi, että Kiina ohittaa Yhdysvallat maailman pahimpana k-päänä vuoteen 2020 mennessä.

”Kun otamme huomioon Kiinan massiivisen saastuttamisen, kasvavan militarismin, sekä hillittömän ylirakentamisen, on selvää, että he ohittavat Yhdysvallat mulkkuudessa kaikilla rintamilla,” The Onionin asiantuntija analysoi. Iso-Britannialla oli vuosisatansa johtavana k-päänä, Yhdysvalloilla omansa, ja seuraavaksi on Kiinan vuoro.

Hyvä poliittinen parodia hakee vitsinsä liioitellusta todellisuudesta. Hihityksen ohella juttu pistää miettimään mahdollista soihdun siirtymistä Kiinan käsiin. Miltä näyttäisi maailma, jossa Kiina olisi johtava suurvalta?

Yhdysvallat ei ole tietenkään täydellinen, mutta se on ollut melko vastuullinen suurvalta. Se pitkälti pelasti maailman natsismilta ja kommunismilta. Amerikkalainen individualismin, demokratian, ja vapauden filosofia on tehnyt paljon hyvää maailmalle viimeisen vuosisadan aikana. Harha-askeleitakin joukkoon mahtuu, Vietnamista Irakiin, mutta maa on yleensä toiminut puhtaiden motiivien pohjalta.

Miten maailma suhtautuisi johtavaan suurvaltaan, jonka ajatukset yksilönvapaudesta, nationalismista, ympäristöstä, ja valtiosta olisivat länsimaalaisille vieraita? Miten Kiina käyttäytyisi johtavana suurvaltana, ja miten Eurooppa reagoisi uuteen tilanteeseen?

Veikkaan, että monelle länsimaalaiselle vihreälle ja vasemmistolaisellekin tulisi nopeasti ikävä Yhdysvaltojen vuosisataa.

Soundtrack: Japan, Canton.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Skenario on totta. Kiina laajentaa vaikutuspiiriään Afrikkaan ym.jo lähettämällä kansalasiiaan ja pikku hiljaa he alkavat vallata talouselämää muutenkin ja tekevät siirtokuntia. Hvoat aina pitäneet yhtä mihin menevätkään. Maapallo kiinalaistuu kiinaisten konein, laittein ja käyttöhenkilöin ym. Kohta se vaatii elintilaa lisää Itä-siperiasta, jossa on tyhjää täynnä. Se alkaa noudattaa omia voiman sääntöjään.

Kiinalaiset ovat ikivanhaa kulttuurikansaa ja kommunistisesta näennäisideologiasta huolimatta he eivät juurikaan toimi vaativin ja uhkailevin tavoin osallistuessaan globaalisti hyvinvoinnin kehittämiseen etenkin kehittyvissä maissa. Eräällä tavalla he jopa levittävät good-williä ja optimismia ympärilleen kohteissaan, ja ahderuudellaan ja kohteliaisuudellaan näyttävät esimerkkiä. Eipä sille taida mahtaa mitään että heikäläisiä alkaa riittää melkein lähtöön kuin lähtöön eri puolille maailmaa. Vaikka maailma kiinalaistuisikin melkoisesti, ei siinä ole sen kummempaa kuin mitä aikoinaan länsimaalaistuminen eri puolilla palloa merkitsi.

Olihan se semmoinenkin aika, jolloin näytti siltä, että japanilaiset ostavat melkein puolet maailmasta. Öljysheikitkin ovat kääntäneet kansan kassavirtoja aika lailla muualle maailmaan. Kiinalla on nyt vuoronsa, mutta suurimmalla kansakunnalla taitaa olla muhimassa myös kaikkein suurimmat ongelmat.
Kiina ja Yhdysvallat ovat vielä kauan raha-avoliitossa, eikä siitä erota. On silti muistettava, että Yhdysvalloilla on pallon suurin pyssy ja se on nopein vetäjä. Löisin vielä tässä vaiheessa vähät euroni vetoon Yhdysvaltojen ykkösaseman säilymisen puolesta. Vanha mukava Eurooppa taitaa säilyttää pronssitilansa vielä toistaiseksi, toivottavasti.

On totta, että USA on tuonut maailmalle paljon hyvää. On silti uskomatonta sanoa USA:n motiivien sodille olleen puhtaita. Tuo ajatus on periamerikkalainen kuin omenapiirakka. Se juontaa juurensa 1800 -luvulla esitettyyn ajatukseen USA:n ”kutsumuskohtalosta” levittäytyä valtamereltä valtamerelle tuoden sivistystä ja vapautta. Koko ajatus luotiin oikeuttamaan maan ekspansio. Sama peruste on ollut jokaisessa USA:n hyökkäyksessä läpi historian. Ylevillä motiiveilla peitetään kylmät geopoliittiset ja taloudelliset tavoitteet. Jo pelkkä historian ja nykyhetken kriittinen arviointi osoittaa nuo ylevät motiivit valheellisksi. Ja kyllä, Kiina olisi suurvaltana samanlainen ”k-pää”.

Propagandarintamalla Yhdysvallat pistaa ns. haisemaan.
Kiinasta ei mitaan hyvaa juurikaan uutisoida. Ei senpuoleen paljon muistakaan Aasian maista. Nakyvimmat runttaamiset ovat tapahtuneet autorintamalla, lahinna Toyotan autoissa ilmenneiden valmistusvikojen seurauksena.
Kertomatta vain jaa etta jenkkiautoissa on ollut ihan samanlaisia ongelmia, ja autoja on jouduttu vetamaan pois korjattavaksi.
Kiinalaiset lelut, ’hikipajat’…

Uskontokin on onnistuttu sotkemaan kivasti mukaan. Oli melkoista mekkalaa Kiinan nettisensuurista. Eras kommentti:’ On oikein. Vasta sitten kun kiinalaiset ottavat Jeesuksen elamaansa, ovat he kypsia nettia kayttamaan’.

Johonkin jokeen joutuneista abortoiduista sikioista:’ Kylla ATEISTIT ovat sitten KUHEITA! Kiina TARVITSEE Jeesuksen’! (Mainitsematta useimmiten jai etta sairaalan henkilokuntaa on pidatetty tuon tapauksen johdosta)

Nyt, muutama paiva sitten, kauhisteltiin maanjaristyksen uhrien ’taivashautaamisesta’. Annetaan uhrien ruumiita lintujen nokittaviksi ja kaluttaviksi. Erityisesti mainittiin KORPPIKOTKAT. Mielikuvaksi jai tuo muuten upea lintu, mutta jolla on aika inhat ruokailutavat ihmisen kannalta katseltuna. Myoskaan ei mainittu, etta esim. Intiassa tama tapa on joillain seuduilla ollut kaytossa pitkaan. Vain kiinalaiset. Ja korppikotkat.
Odotan innolla kun Jesse taas kerran vedetaan kehiin. Nyt tosin hetkauteltiin sydamia: entapa jos oma kuollut lapsesi syotettaisiin KORPPIKOTKILLE?

Yhtaan myotatuntoista kirjoitusta maanjaristyksen uhrien ja heidan perheidensa puolesta en ole nahnyt. Haitilaisista kylla kirjoiteltiin. Samoin Chilen tuhoista.
Mitas nyt kiinalaisista, niitahan riittaa. Montako telttaa esim SPR lahetti Kiinaan? Pyydettiinko ja lahettivatko, en tieda. Jos joku tietaa, kertonee.

Kiinalaisten yhden lapsen politiikka, se on loputon vatvomisen aihe. Hellamielisten nuorten koulutyttojen heraavaa naisellisuutta ja ’aidinvaistoja’ kuumennellaan. Ja kaklatus kay.

Kaikki tama on jenkkilasta lahtenytta propagandaa ja manipulointia. Sen jenkit osaavat, syottaa hienovaraisesti omia ideologisia ja taloudellisia tavoitteitaan sellaisten ihmisten ajatusmaailmaan joiden kaikki ’ajattelu’ perustuu telkkarin ja lehtien syottamiin tietoihin. Omaa arviointikykya ei ole.
Kiinassa ei olla kayty. Mutta ns’ VARMAA TIETOA pannaan tulemaan. Ja aina voi kaivaa Jessen hatiin.

Kiinaan yriteltiin vieda Jeesusta aikoinaan. Ensin laivasta hyppasi pappi risti ojossa. Seuraavana rantautuivat ooppiumikauppiaat.

Jenkkilassa varmaan suunnitellaan etta kohta Kiina siirretaan sille samalle Pahan Akselille mihin kuuluvat (Pohjois)-Korea, Iran, Irak…Ai niin anteeksi, Irakissahan on nykyaan demokratia.

PS. Nuo uskovaisten kirjoittelijoiden teksteista otetut lainaukset ovat kaikki suomalaisista lehdista. En tieda onko Yhdysvalloissa saman tason kirjoittelua.

Kiinalaiset käyttäytyvät kultivoidusti maailmalla toisin kuin amerikkalaiset öykkärit. He ovat ahkeria ja lahjaikkaita, vähään sopeutuvia,joten maailma on heille avoin. Kasvavana sotilasvaltana se on vastavoima USAlle. Kiina astuu kaikilla suunnilla kehityksen johtoon.

Olisiko Yhdysvallat pelastanut maailmaa kommunismilta ilman Vietnamin sotaa,joka oli.. virhe?
Niin ja tässä kaikille nuijille kultivoitua ja lahjakasta kulttuuria kiinasta :
http://www2.peta.org/skinned_alive

Älkääkä ruvetko räppäämään tuon päälle,että amerikkalaisetkin on pahoja kun ne ajaa nurmikot ruohonleikkureilla.

Jaa että Vietnamin sotaanko se kommunismi loppuikin? Minusta on aivan järjetöntä verrata Vietnamin sotaa minkään asian loppumiseen, eihän sieltä muuta tullut kuin paha mieli. On ainakin hyvä juttu että maailman valtapolitiikka tasottuu, ettei yksi sanele että mitä tehdään.

Jos ihan rehellisiä ollaan, niin kyllä se kommunismi romahti ihan omaan mahdottomuuteensa. Reaganin hallinnon uuskonservatiivit ovat vaalineet sitä myyttiä että USA kaatoi kommunismin. Sehän sopii yhteen ajatuksen kanssa, jonka mukaan puhdas ja hyvä USA levittää vapautta maailmaan. Kannattaa katsella BBC:n dokumenttisarja ”The power of Nightmares”. Löytyy Google videosista.