Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kiina vs. Yhdysvallat

Blogit Americana 21.4.2010 13:39
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

The Onion iskee jälleen. Tuoreessa jutussa poliittisen parodian pää-äänenkannattaja arvioi, että Kiina ohittaa Yhdysvallat maailman pahimpana k-päänä vuoteen 2020 mennessä.

”Kun otamme huomioon Kiinan massiivisen saastuttamisen, kasvavan militarismin, sekä hillittömän ylirakentamisen, on selvää, että he ohittavat Yhdysvallat mulkkuudessa kaikilla rintamilla,” The Onionin asiantuntija analysoi. Iso-Britannialla oli vuosisatansa johtavana k-päänä, Yhdysvalloilla omansa, ja seuraavaksi on Kiinan vuoro.

Hyvä poliittinen parodia hakee vitsinsä liioitellusta todellisuudesta. Hihityksen ohella juttu pistää miettimään mahdollista soihdun siirtymistä Kiinan käsiin. Miltä näyttäisi maailma, jossa Kiina olisi johtava suurvalta?

Yhdysvallat ei ole tietenkään täydellinen, mutta se on ollut melko vastuullinen suurvalta. Se pitkälti pelasti maailman natsismilta ja kommunismilta. Amerikkalainen individualismin, demokratian, ja vapauden filosofia on tehnyt paljon hyvää maailmalle viimeisen vuosisadan aikana. Harha-askeleitakin joukkoon mahtuu, Vietnamista Irakiin, mutta maa on yleensä toiminut puhtaiden motiivien pohjalta.

Miten maailma suhtautuisi johtavaan suurvaltaan, jonka ajatukset yksilönvapaudesta, nationalismista, ympäristöstä, ja valtiosta olisivat länsimaalaisille vieraita? Miten Kiina käyttäytyisi johtavana suurvaltana, ja miten Eurooppa reagoisi uuteen tilanteeseen?

Veikkaan, että monelle länsimaalaiselle vihreälle ja vasemmistolaisellekin tulisi nopeasti ikävä Yhdysvaltojen vuosisataa.

Soundtrack: Japan, Canton.