Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Kieliriita Amerikan malliin

Marko Maunula
Blogit Americana 11.5.2011 15:40

Huhtikuun lopulla Texas otti askeleen kohti englannin julistamista osavaltion viralliseksi kieleksi. Jos Texasista tulee virallisesti yksikielinen osavaltio, tämä olisi historiallisesti, kulturaalisesti, ja eettisesti surkea päätös.

Yhdysvalloissa ei ole virallista kieltä. Vaikka englanti on maan ehdottomasti yleisin kieli, Yhdysvallat ei ole koskaan ollut yksikielinen maa.

Amerikka on siirtomaa-ajoista saakka ollut monikielinen maa. Ennen itsenäisyyttä Pohjois-Amerikan asukkaat puhuivat kymmeniä intiaanikieliä, ranskaa, espanjaa, afrikkalaisten orjien kieliä, saksaa, hollantia, sekä muiden pienempien siirtolaisryhmien kieliä – suomi mukaanluettuna.

Vielä tänään Etelä-Lousianassa ja Pohjois-Mainessa kymmenet tuhannet puhuvat äidinkielenään ranskaa. Espanja ei ole pelkästään siirtolaisten kieli; esimerkiksi osa Etelä-Texasia on ollut sitten 1700-luvun valtaosin espanjankielinen. Uuden Meksikon ja Arizonan alueella navaho on vieläkin yleinen keskustelukieli. Lisää tähän kymmenet siirtolaisryhmät, ja Baabelin tornin rakennusmaa on kasassa. Naapurustoni ruokakaupassa kuulen joka vierailulla espanjaa sekä usein myös afrikaansia (naapurustossani asuu paljon eteläafrikkalaisia).

Siirtolaisvirtojen kasvu on säikäyttänyt miljoonat (valtaosin valkoihoiset) amerikkalaiset taisteluun englannin kielen puolesta. Huoli Yhdysvaltojen muuttuvasta identiteetistä on poikinut paitsi siirtolaisvastaisuutta, mutta myös kampanjan englannin kielen virallistamisen puolesta.

Englannin kielen asettaminen viralliseksi kieleksi olisi vahvassa ristiriidassa Yhdysvaltain historian ja periaatteiden kanssa. Yhdysvaltojen identiteetti perustuu perustuslakiin, ei jaettuun historiaan, kieleen, tai etniseen perimään. Englannin puskeminen viralliseksi kieleksi edustaa angloamerikkalaisen perimän korostamista muita siirtolaisryhmiä aidommaksi amerikkalaisuuden osoitukseksi.

Paitsi eettisesti kyseenalaista, englannin julistaminen viralliseksi kieleksi on turhaa. Yhdysvalloista–tai koko maailmasta–tuskin löytyy yhtään tutkijaa, joka on huolissaan englannin kielen asemasta. Kavereideni esi-isät puhuivat jiddishiä, hindiä, saksaa, ja ruotsia, mutta me keskustelemme tänään englanniksi. Tunnustan, että parin vuosikymmenen maassa oleskelun jälkeen puhun itsekin mielummin englantia.

Lyön vetoa, että kieliriita nousee myös republikaanien esivaalikampanjan puheenaiheeksi, ja jokaisen presidenttikokelaan pitää rummuttaa virallisen englannin puolesta voittaakseen sosiaalisesti konservatiivien esivaaliäänestäjien tuen. Tämä on ikävää. It’s a shame. Det är synd. Quel dommage! Qué pena.

Soundtrack: Bob Dylan, Romance in Durango.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Olkaa onnellisia ,ettei teillä ole tilanne että Texas julistaa pakolliseksi kieleksi jonkun 5 %:n vähemmistökielen, kuten täällä meillä on laita…

Suomessa on poliitikoissa ja toimittajissa runsaasti ns.pakkoruotsihuoria, jotka käyvät teksteissään suomalaista enemmistöä vastaan, saatuaan Rkp:ltä rahaa, vihreitä oksia tai muuta hyötyä itselleen tai lapsilleen..
HS:n palkolliselta, Rosa Meriläiseltä, on ilmeisesti rahat vähissä.
Meriläinen on kirjoittanut kolumnin, jossa julistautuu ruotsinkielisten rintamaan ”natsisuomalaisia” vastaan.Liekö ollut kaljalla Päivi Storgårdin kanssa Tampeerella.
Todennäököisin syy on kuitenkin raha, jota Meriläiselle lienee tarjottu jostain Rkp:n rahasäiliön nurkasta. Tästä saamme tarkemman todisteen tulevaisuudessa. Kun Meriläiselle tulee jokin huomionosoitus tai palkinto, tiedämme syyn tämänpäiväiseen huoruuteen.

”Suomessa on poliitikoissa ja toimittajissa runsaasti ns.pakkoruotsihuoria”

On se vaan jännä tuo katkeruus ja agressivisuus. Mielenkiintoista tuo huonosta itsetunnosta kumpuava viha. Jännä juttu. Saman asiasisällön voisi kirjoittaa myös asiallisesti, mutta jännästi kirjoittaja on päättynyt agressiiviseen tyylilajiin. Alatyylinen kirjoitus sillai jännästi kertoo enemmän kirjoittajasta itsestään kuin aiheesta. Jännä valinta. Kirjoittaja on jännästi pitänyt tärkeämpänä tuoda esille omaa persoonansa ja samalla kadottanut kirjoituksensa uskottavuuden. Mutta ehkäpä tyylilaji jännästi vetoaa muihin jänniin persooniin.

Voisi Teksasissakin olla äänenpainot aika jännät, jos siellä olisi pakollinen jiddish joka ikisellä koululaisella ja opiskelijalla, joka ikisessä kouluasteessa, ja se vaadittaisiin julkiseen virkaan pääsyyn.

Säähän voit Marko tuoda tuulahduksen suomalaista suvaitsevaisuutta Texasiin ja alkaa ajaa sinne pakkoruotsia. Jos vastustavat niin syytä vihamieliseksi razistinazeiksi. Niin täälläkin tehdään!

Mielenkiintoista – enpä muistanutkaan tätä USA:n yksikielettömyyttä. Poliittisen pragmatismin kannalta lienee tosiasia, että englanti on käytössä muodostunut viralliseksi kieleksi, ajan mittaan. Ns. fait accompli, vai miten sitä sanotaan.

Siinä mielessä voi ymmärtää teksasilaisia, jos ovat huolissaan espanjan läpimurrosta.

Toisaalta niinikään mielestäni on vaikea kuvitella, että englannin asema Yhdysvalloissa olisi jotenkin horjumassa, mutta kun en asu Teksasissa, jätän asian heidän huolekseen. :)

Magma, Rkp:n kustantama ajatushautomo, järjestää toimittajille ”toimittajamoduleita”, joissa se yrittää aivopestä heitä pakkoruotsin kannalle.
Mediavalta kun on niin tärkeää ja se pidetään toimittajien avulla.
Helsingin Sanomat, tuo Rkp:n suomenkielinen äänenkannattaja, ei salli toimittajiltaan pakollisen ruotsin arvostelua. Kolumnistin ura voisi olla katkolla nopeastikin, ellei selkeästi ilmaise tukeaan pakkoruotsille.
Liekö Meriläinenkin ollut sellaisessa ”modulissa” vai onko uhattu syrjään laittamisella?

Samainen Magma kohdistaa propagandansa myös valikoituihin yhteiskunnan päättäjiin ja avainhenkilöihin.

Ei ole Meriläinen enää vaan Venäläinen.
Että on tiedot ajan tasalla…

Teksasissa asuneena voin sanoa, että aihetta olisi julistaa Texas virallisesti kaksikieliseksi: siellä on paljon ihmisiä, jotka eivät ole koskaan oppineet englantia tai osaavat sitä hyvin huonosti (espanja äidinkilelenä). Samoin englantia äidinkielenään puhuvat osaavat kehnohkosti espanjaa. Siinä on valmis ristiriita ajamassa rasismiin, puolin ja toisin.
Espanjaa puhuvat varmasti mielellään asioisivat virastoissa omalla äidinkielellään vähän meidän ruotsinkielisten tapaan…
Mutta, mutta, siellä ei ole mitään jakoa parempiin töihin ilman englanninkielen taitoa – mitenkäs Suomessa ilman suomenkielen taitoa?