Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Kidutus ja operaatio bin Laden

Blogit Americana 4.5.2011 15:55
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Osama bin Laden on kuollut, mutta väittely siitä kenelle kiitos kuuluu elää ja voi hyvin. Kidutuksen puolustajat haluavat osan kunniasta.

Brittiläinen, Toryjen suuntaan kalleellaan oleva The Daily Telegraph sanoi, että vesikidutettu Khalid Sheikh Mohammed paljasti kuriirin, joka lopulta johti amerikkalaiset bin Ladenin jäljille. Liz (Dickin tytär) Cheneyn johtama Keep America Safe -organisaatio kiitti bin Ladenin kuolemaa kommentoivassa julkilausumassaan Yhdysvaltain tiedustelupalvelun tehokkaita kuulustelumenetelmiä.

Kumpikaan taho ei kiitä suoraan vesikidutusta, mutta vihjailee rivien välissä sen merkitykseen. Kidutuksen kiittäminen olisikin vaikeaa, sillä kuten New Yorker -lehti muistuttaa, Yhdysvallat lopetti vesikidutuksen jo viisi vuotta sitten. Lisäksi Khalid Sheikh Mohammed ei paljastanut kuriirin nimeä vesikidutuksen alla, vaan vasta huomattavasti myöhemmin.

Suurin kiitos bin Ladenin jäljittämisestä kuuluu perinteiselle tiedustelu- ja salapoliisityölle. Tarina bin Ladenin etsimisestä kuulostaa erinomaiselta vakoilutrilleriltä, Tom Clancyn kirjasta repäistyltä tarinalta.

Bin Laden -operaatio todistaa ennen kaikkea kidutuksen tehottomuuden. Khalid Sheikh Mohammedia vesikidutettiin 183 kertaa vuonna 2003, mutta siitä huolimatta hän ei laulanut. Vasta Guantanamossa, perinteisten kuulusteluiden yhteydessä, Mohammed ryhtyi antamaan arvokasta tietoa, mukaanlukien bin Laden -tapauksen ratkaisseen kuriirin nimen.

Kidutuksen puolustajien lausunnot ovat olleet ponnettomia ja vihjailevia, sillä tapaus bin Laden osoitti heidän olevan väärässä. Heidän puolustamansa moraalinen kompromissi ei antanut arvokasta tietoa. Kidutus ei ole ainoastaan moraalisesti tuomittava, henkisten troglodyyttien suosima metodi, mutta myös tehoton ja laiton operaatio.

Aikaisemmin kidutusta vastaan puhuivat mm. moraalifilosofit, Yhdysvaltain istuva presidentti, maan Korkein oikeus, sekä toimittajien ja kommentoijien enemmistö. Nyt sitä vastustavat myös faktat ja empiirinen kokemus. Kidutus hävisi. Game over.

Soundtrack: Elliott Smith, Needle in the Hay.